Beresterke Mathieu van der Poel knalt in de regen naar ritwinst in Ronde van Zwitserland

 

 ©  EPA-EFE

Mathieu van der Poel heeft de tweede etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Nederlander van Alpecin-Fenix was na 178 natte en heuvelachtige kilometers tussen Neuhausen am Rheinfall en Lachen de sterkste van een elitegroepje. Stefan Küng blijft nipt leider.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. ‘Bike like Mathieu’: Alpecin-Fenix pakt uit met vette video van dalende en vliegende Van der Poel

Het beloofde een rit te worden voor punchers. De hele dag was het heuveltjes doen, met een beklimming van tweede categorie om de finale te spijzen. “De rit van vandaag zou me moeten liggen, maar het hangt af van hoe ze koersen natuurlijk. Het laatste klimmetje is vrij lastig. Ik zal goede benen moeten hebben”, liet Mathieu van der Poel voor de start weten.

Vier vluchters kregen al vrij snel een vrijgeleide van het peloton: Claudio Imhof (Zwitserland), Nick Zukowsky (Rally Cycling), Tom Bohli (Cofidis) en Matteo Dal-Cin (Rally Cycling). Mooi weer kregen ze wel niet in Zwitserland, waar het bijzonder regenachtig was. Geen probleem voor Tim Declercq, die het peloton lange tijd mende. Tot Alpecin-Fenix het roer tijdens de tweede klim van de dag overnam. Van der Poel leek zich duidelijk goed te voelen.

 

Favorieten gaan er vol voor

De Nederlandse kampioen zette zich in de afdaling op kop en het peloton brak zowaar even in twee stukken. In de gietende regen begon het uitgedunde peloton aan de Litschstrasse. Op die 2,4 km aan een gemiddelde 8,3% moest deze etappe beslist worden.

Alexis Vuillermoz was de eerste die het probeerde, maar daarna kwamen de echt grote kanonnen. Met een demarrage van Alaphilippe. Richard Carapaz plakte in het wiel van de wereldkampioen, terwijl Van der Poel een gaatje moest dichten. Dan was het de beurt aan Michael Woods. De Canadees schakelde nog een versnelling hoger, waarna een kopgroep gevormd werd met ook nog onder andere Max Schachmann en Jakob Fuglsang erbij.

Op 3,5 kilometer van de finish vond Van der Poel dat zijn moment gekomen was. De Nederlander ging vol aan, terwijl de rest alle zeilen moest bijzetten. Uiteindelijk kon alleen Schachmann de aansluiting maken met de wereldkampioen veldrijden. De Duitser pokerde niet, maar leek op voorhand verloren. Van der Poel knalde in de slotmeters weg en won de rit met glans. Zat die witte broek er misschien opnieuw voor iets tussen?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dinsdag wacht voor de renners de derde etappe, over 182,1 kilometer van Lachen tot Pfaffnau.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel

2. Max Schachmann +1”

3. Wout Poels +4”

4. Ivan Cortina

5. Marc Hirschi

Stand:

1. Stefan Küng

2. Julian Alaphilippe +1”

3. Max Schachmann +2”

4. Mathieu van der Poel +6”

5. Mattia Cattaneo +12”

Meer over Ronde van Zwitserland

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie