Vakbonden en werkgevers raken het eens over hogere minimumlonen, brugpensioen en overuren

 ©  BELGA

Vakbonden en werkgevers zijn het in de nacht van maandag op dinsdag na urenlang onderhandelen eens geraakt over een resem belangrijke sociale dossiers. Dat melden de sociale partners, die al sinds maandag 13 uur samenzaten. De minimumlonen gaan omhoog en ook landingsbanen worden mogelijk vanaf 55 jaar. Brugpensioen blijft mogelijk, maar vanaf ten vroegste 60 jaar. Er kunnen ook meer fiscaalvriendelijke overuren worden gemaakt.

adb/jdgBron: Belga, VRT

REACTIES. Regeringspartijen positief over akkoord sociale partners, oppositie snoeihard: “Dreigen onze jobs uit de markt te prijzen”

De sociale partners - verenigd in de groep van tien - konden maandagnacht na uren onderhandelen een ontwerpakkoord daarover afkloppen. Daar moeten ze later nog mee naar de regering en hun achterban. Ze spreken collectief van een evenwichtig akkoord.

LEES OOK. “Bonne chance”: ultimatum van Magnette en mogelijke terugkeer brugpensioen zetten loonakkoord nog verder onder druk (+)

Belangrijk voor de vakbonden is de verhoging van de minimumlonen, weliswaar in stappen. Die worden in een eerste fase (april 2022) opgetrokken naar ruim 1.700 euro, wat voor sommige werknemers neerkomt op een bruto loonsverhoging van 76 euro per maand. Netto hopen de vakbonden dat van die opslag zo’n 90 procent zal overblijven. In twee latere fases (2024 en 2026) komt daar telkens 35 euro bruto bij. Maar netto moeten de mensen dan meer overhouden: de sociale partners mikken op telkens 50 euro. De regering moet dat laatste wel ondersteunen met extra fiscale maatregelen.

Ook over de eindeloopbanen raakten bonden en werkgevers het eens. SWT, het vroegere brugpensioen, blijft ook voor bedrijven in moeilijkheden mogelijk en dat vanaf 60 jaar. Een eis van het ABVV om die leeftijd te laten zakken, haalde het dus niet. Wie op SWT gaat, moet tot 62 jaar beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, of een loopbaan van 42 jaar kunnen voorleggen.

Oudere werknemers kunnen ook in landingsbanen stappen: een vorm van tijdskrediet – halftijds of vier vijfde – om langer aan de slag te kunnen blijven. Dat zal kunnen vanaf 55 jaar.

LEES OOK. Sociaal akkoord: wat betekent dit voor jou? Wie zijn winnaars en verliezers? En is het definitief? (+)

Belangrijk voor de werkgevers is dat er meer flexibiliteit komt in de vorm van overuren. De corona-overuren, in het leven geroepen tijdens de coronacrisis voor sectoren die het erg druk hadden, worden herdoopt tot relance-uren. Ze zullen worden uitgebreid naar alle bedrijven en alle sectoren, zodat tot eind 2022 120 extra uren vrijwillig overwerk mogelijk worden aan een fiscaal erg gunstig regime voor zowel werknemers als werkgevers.

Er komt ten slotte meer tijd voor de gelijktrekking van de aanvullende pensioenen voor arbeiders en bedienden. In plaats van 2025 wordt dat 2030. Opvallend: een stuk van de toekomstige loonmarges (0,1 procent) zal worden besteed aan die harmonisering. Vanaf de volgende loonakkoorden wordt het een verplichting, in die sectoren waar er nog een verschil is tussen arbeiders en bedienden.

Premier De Croo verwelkomt akkoord

Premier Alexander De Croo verwelkomt het akkoord tussen de sociale partners. “Het is belangrijk dat sociale partners op dit belangrijk economisch moment samen tot een akkoord zijn kunnen komen”, zegt hij dinsdagmorgen. De federale regering zal het akkoord nu eerst analyseren en daarna intern bespreken.

“De coronacrisis heeft heel wat bedrijven en werknemers zwaar getroffen. De komende maanden en jaren staan in het teken van economisch herstel. Tegelijk moeten we onze economie grondig vernieuwen en mensen beter beschermen. Dan heb je sociale partners nodig die op een constructieve en positieve manier met elkaar rond de tafel tot akkoorden kunnen komen”, aldus de eerste minister.

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) tevreden: “Belangrijke stap vooruit”

Het akkoord is voor minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) “een belangrijke stap vooruit”. Dat zegt de minister dinsdagochtend in een eerste reactie. Vooral met de verhoging van de laagste lonen is hij verguld. Die strijd is “noodzakelijk en vitaal” geworden, klinkt het.

Dat er in onze welvarende maatschappij nog altijd 70.000 mensen elke dag voor minder dan 10 euro per uur werken is voor Dermagne “onaanvaardbaar”. “Het getuigt van een gebrek aan respect voor deze werknemers, en heeft stuitende sociale gevolgen voor hen en hun gezinnen.”

De PS’er brengt in herinnering dat de verhoging van het minimumloon centraal stond in het bemiddelingsvoorstel van de regering dat hij eerder dit jaar aan de sociale partners bezorgde.

Het akkoord betekent dat in 2022 een alleenstaande werknemer met een minimumloon 47 euro per maand extra bovenop de index zal verdienen. Cumulatief stijgt het nettoloon met 100 euro in 2024, en met 150 euro in 2026. In 2028 is een nieuwe verhoging voorzien, na een evaluatie van de effecten van de voorgaande drie etappes.

Vakbonden: “Verhoging minimumlonen is grote plus”

De bonden toonden zich tevreden met de verhoging van de minimumlonen. “Voor ons een grote plus”, aldus Mathieu Verjans, nationaal secretaris van de christelijke vakbond. Het ACV heeft het over een “verdedigbaar compromis”.

(Lees verder onder de video)

“De minimumlonen gaan zowel bruto als netto omhoog”, aldus Miranda Ulens, nationaal secretaris van het ABVV. “We hebben het onderste uit de kan gehaald. We zullen zien wat onze achterban daarvan vindt. Maar het is een evenwicht”. Op Radio 1 toonde Ulens zich erg positief over de stijging van de minimumlonen. “We hebben ook gewerkt om ervoor te zorgen dat er van die 75 euro bruto ook echt netto iets overblijft. Omdat die minimumlonen anders belast worden, zullen werknemers daar toch een 65 a 70 euro netto extra mee verdienen.” Dat het brugpensioen niet op 58 jaar kan, noemt Ulens een teleurstelling. “In sommige bedrijven komen er herstructureringen aan. Wij hopen dan plannen te kunnen onderhandelen die werknemers niet met lege handen achterlaten. Eén middel daarvoor is het brugpensioen, het is spijtig dat we dat niet hebben kunnen binnenhalen. Gelukkig is er wel een alternatief met de zogenoemde landingsbanen.”

Voor de liberale vakbond zijn de ‘landingsbanen’ alvast een belangrijke hefboom “om aan de slag te blijven” en tegelijkertijd “toch de pensioenleeftijd makkelijker” te kunnen bereiken, aldus voorzitter Mario Coppens, die het heeft over een “billijk” akkoord. Hij gaat ervan uit dat massaal gebruik zal worden gemaakt van het systeem.

(Lees verder onder de video)

Werkgevers: “Flexibelere overuren zijn goede ‘relancemaatregel”

Die flexibelere overuren moeten een “relancemaatregel” vormen voor de bedrijven om na de coronacrisis “een doorstart” te kunnen maken, aldus Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Unizo-topman Danny Van Assche heeft het over 120 “eenvoudige overuren die zowel voor werknemer als werkgevers aantrekkelijk zijn”. Zowel het VBO als ondernemersorganisatie Unizo sprak van een evenwichtig akkoord.

(Lees verder onder de video)

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert : ”Tevreden dat leeftijdskader SWT gerespecteerd blijft”

Open VLD- voorzitter Egbert Lachaert reageerde al kort op Twitter. “Tijd nodig voor analyse akkoord sociale partners, maar alvast tevreden dat leeftijdskader SWT gerespecteerd blijft. Daar opnieuw in de tijd terugkeren zou absoluut geen goed idee zijn gezien de krapte op de arbeidsmarkt en signaal dat we 50’ers niet vd arbeidsmarkt willen duwen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt