Mathieu van der Poel na nieuwe demonstratie in Ronde van Zwitserland: “Nu drie op drie? Er moet iemand winnen hé”

 

 ©  EPA-EFE

Er stond dinsdag opnieuw geen maat op Mathieu van der Poel in de Ronde van Zwitserland. De Nederlandse kampioen won na de tweede ook de derde etappe, deze keer in een massasprint. En hij mikt nu op een drie op drie. “Er moet iemand winnen hé”, knipoogde hij.

Vincent Van Genechten, Bram Vandecapelle

Christophe Laporte en Julian Alaphilippe leken op twee junioren toen Van der Poel versnelde. “Waar ik al die energie vandaag haal? Goede vraag”, repliceerde de Nederlander bij de interviewer na de finish. “’Ik had een goede dag. Ik wilde de koers hard maken, net als gisteren op de laatste klim, maar er waren nog dertig tot veertig renners mee.”

Het aanvalletje met negen regens zette zich dus niet door, maar geen gesakker bij VDP. Met z’n sprint had hij nog een troef achter de hand. “Ik had bij de eerste passage aan de finish gezien dat de finish me wel lag. Lichtjes omhoog en dus besloten we de kaart van mijn sprint te trekken. Mijn ploegmaten deden ongelooflijk werk nog in die achtervolging en ik weet het af te maken. Ik begon de sprint al verder dan 250 meter voor de streep, omdat het na een helling ook even bergaf liep. Ik wist dat ik mijn inspanning kon doortrekken. Na een vlakke rit moet ik qua snelheid onderdoen voor de topsprinters, maar na een lastige rit weet ik dat ik bij de snelsten van het pak behoor.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En nu, drie op een rij? “Morgen is er nog een mogelijkheid voor etappewinst, maar ze gaan het mij niet gemakkelijk maken. De ploeg heeft vandaag ook weer heel hard moeten werken. Daarna ben ik de leiderstrui kwijt want in de bergen kan ik niet mee. Dan pak ik de bus. Dus nu dan maar drie op een rij? Alles is mogelijk. Er moet iemand winnen, dus misschien ben ik dat wel (lacht). We gaan sowieso onze verantwoordelijkheid nemen. Het is misschien cliché, maar de ploeg is echt sterk. Ze hebben me opnieuw verbaasd vandaag.”

 

 ©  EPA-EFE

Of hij nog verbaasd is van zijn eigen topdagen? “Ik haal gewoon het niveau dat ik moet halen”, klinkt het. “Maar ik weet ook dat het soms beter moet en kan. De seizoenen volgen zich nogal snel op, maar ik heb geleerd dat drie weken trainen soms ook goed kan zijn (lacht). Het verschil aan de meet? Dat lijkt zo, maar de aankomst lag me echt dus… Ik moet nu zien dat ik hier niet kapot uitkom en dan kijk ik naar de Tour. Of ik scherp sta? Ja, dat is wel zo. Qua gewicht ben ik niet veel afgevallen. Je moet ook niet té licht staan (voor de mountainbike, red.) want dan verlies je kracht. Ik ben gewoon blij dat ik mijn niveau haal na een goeie periode trainen, wat al lang geleden was.”

“IJzersterk hé”, reageerde Tiesj Benoot, die zevende werd. “Toen hij aanviel (op 25 kilometer van de finish) dacht: oké, dat is te vroeg. Michael Matthews had nog wel wat mannen rond zich ook, maar goed. Ook knap van de ploeg, ze controleren het ook echt op het einde. Die mannen doen het goed.”

Meer over Mathieu van der Poel

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie