Onveilige fietsoversteek Merksem: “Goed bedoeld, niet geslaagd”

Merksem -

De activisten van ‘Fiets de Stad’ deelden via Twitter een opmerkelijke video waarbij ze wantoestanden aanklagen op het oversteekpunt van de Vaartkaai in Merksem, vlak bij de Fietsersbrug van de Ijzerlaan. De verkeerskussens die daar de oversteek veiliger moeten maken, hebben een tegengesteld effect: veel automobilisten zien de kussens als een obstakel waar ze rond moeten slalommen. Met de volle witte lijn houden ze geen rekening. In combinatie met kruisend fietsverkeer, dat ook rekening moet houden met de ‘haaientandjes’, lijkt het een kwestie van tijd voor het hier fout loopt. Stef Willems van Vias doet suggesties voor verbetering.

“Goede designers weten dat men rijbaankussens niet op deze manier moet aanleggen. Owel moeten ze gecombineerd worden met een middenberm/strook waar je niet over kan rijden. Of ze moeten naast elkaar liggen zodat ze niet te ontwijken zijn.” Zo reageert fietsvrijwilliger Renaat Van Hoof.

Stef Willems van verkeersorganisatie Vias bevestigt dat er een probleem is, maar komt ook met een verbetersuggestie: “Op die locatie is snelheidsremming van wagens aangewezen. De weg is kaarsrecht en sommige bestuurders zullen de neiging hebben om te snel te rijden.”

“Een rijbaankussen moet – net zoals andere plekgebonden snelheidsremmers – zodanig aangelegd worden dat de remmer niet kan ontweken worden”, vindt Willems nog. “Het is ook belangrijk dat de bestuurders hun correcte traject blijven volgen. De volle witte lijn doet daartoe een goed bedoelde maar niet geslaagde poging.”

“In dit geval zou een voldoende lange fysieke scheiding van beide rijrichtingen helpen, of gewoon twee rijbaankussens naast elkaar aan beide zijden van de oversteekvoorziening. Dit had ook vriendelijker en esthetischer gekund met een verkeersplateau, maar aangezien het nu al aangelegd is, lijkt de meest eenvoudige oplossing dus 2 extra kussens plaatsen.”

Rijbaankussens zijn efficiënte remmers, vindt Willems, en onaangenaam om over te rijden. “Belangrijk is wel dat de fietsers ook respecteren dat ze geen voorrang hebben. Het is niet omdat de wagens terecht moeten vertragen, dat dit zou wijzigen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio