Na 2,5 jaar onderhandelen: Delhaize krijgt vergunning voor supermarkt in Sint-Annakerk

Na 2,5 jaar onderhandelen: Delhaize krijgt vergunning voor supermarkt in Sint-Annakerk

Een stokbroodje kopen in ‘Delhaize Sint-Anna’: het Gentse stadsbestuur vindt dat het moet kunnen en zet het licht op groen. Foto: Delimmo

Gent -

Delhaize mag haar plannen in de Sint-Annakerk grotendeels uitvoeren. Tenminste als het van het Gentse stadsbestuur afhangt: donderdag heeft het schepencollege de vergunning goedgekeurd voor een buurtwinkel, een wijnbar en een restaurant in de kerk. Wanneer kan je winkelen in ‘Delhaize Sint-Anna’?

De omgevingsvergunning om de beschermde Sint-Annakerk te verbouwen is donderdag goedgekeurd door het Gentse schepencollege. Dat bevestigt schepen van Stedenbouw Filip Watteeuw (Groen).

“Er zijn wel een aantal voorwaarden opgenomen om tegemoet te komen aan bezorgdheden uit de buurt.” Zo mag er geen verhoogde vloer in het schip van de kerk komen, zijn enkele terrassen geschrapt om inkijk en lawaai voor de buren te vermijden en mogen er geen altaren uit de kerk gehaald worden.

Eerder was al duidelijk gemaakt dat aan muurschilderingen in de kerk en het orgel niet geraakt mag worden. Delhaize mag wel een logistiek gebouw naast de kerk zetten, met koelruimtes en loskades voor de buurtwinkel.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) ging ook akkoord. “Al was het geen makkelijke beslissing: een supermarkt in een kerk, dat voelt vreemd aan. Ik begrijp de emotionaliteit, maar Delhaize zal zorg dragen voor ons erfgoed en de kerk zal opnieuw mensen kunnen ontvangen. De deuren van Sint-Anna, zo’n prachtig gebouw, zijn nu al vijftien jaar gesloten.”

Na 2,5 jaar onderhandelen: Delhaize krijgt vergunning voor supermarkt in Sint-Annakerk
Delhaize wil een ‘ouderwetse buurtwinkel’ installeren midden in de Sint-Annakerk. De vloer ophogen, zoals op deze simulatie, wordt wel verboden. Foto: Delimmo

Niemand anders

De beslissing betekent een voorlopig einde aan tweeënhalf jaar onderhandelen. Eind 2018 knoopte Gent gesprekken aan met Delhaize om het leegstaande kerkgebouw nieuw leven in te blazen. Ondanks verwoede pogingen was niemand anders bereid om te investeren in het gebouw, zonder het structureel te verbouwen. Dat mag namelijk niet, de kerk is beschermd.

Delhaize krijgt met de vergunning groen licht om een restaurant te bouwen in het koor, een terras aan de buitenkant, een wijnbar in het doksaal en een buurtwinkel midden in het schip van de monumentale kerk.

Stad Gent blijft eigenaar van het kerkgebouw, maar geeft het voor 99 jaar in erfpacht aan Delhaize, in ruil voor 30.000 euro per jaar en de verplichting om het gebouw in stand te houden. Daarvoor is naar schatting zo’n vijf à zes miljoen euro aan herstellingen nodig.

Na 2,5 jaar onderhandelen: Delhaize krijgt vergunning voor supermarkt in Sint-Annakerk
Er zijn kosten aan de beschermde kerk, vijf à zes miljoen euro wordt geschat. Delhaize belooft die investeringen te doen, in ruil voor 99 jaar erfpacht. Foto: David Van Hecke

Protest

Delhaize reageert donderdag tevreden. “We zijn tevreden dat belangrijke stappen vooruit worden gezet. We hebben steeds geloofd in dit project en hebben nog steeds de beste bedoelingen om het te laten slagen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “We zullen de uitvoering met het grootste respect doen voor alle betrokken partijen.”

Toch is de kogel nog niet finaal door de kerk. Een omgevingsvergunning is pas uitvoerbaar als niemand er op tijd beroep tegen aantekent. Gebeurt dat wel, dan moet ook de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen de vergunning bekijken. Dat zal al gauw een half jaar duren. Pas daarna kan Delhaize effectief aan de slag.

Een groep actievoerders en buurtbewoners verzet zich al van bij de start tegen de plannen, onder de naam SOS Sint-Anna. Er loopt een procedure bij de Raad van State en de verwachting is dat ook tegen deze omgevingsvergunning beroep aangetekend zal worden. Is dat het geval, dan zit winkelen in Delhaize Sint-Anna er dus nog wel even niet in.

IN DETAIL. Dit zijn de plannen van Delhaize met de Sint-Annakerk

Na 2,5 jaar onderhandelen: Delhaize krijgt vergunning voor supermarkt in Sint-Annakerk
Op een hangend volume aan het doksaal, gaat Delhaize een wijnbar installeren. Een doorn in het oog van tegenstanders is dat daardoor het orgel van de kerk niet meer zal klinken. Foto: Delimmo
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio