PVDA verzet zich tegen schrappen van 502 Kempense bushaltes

PVDA verzet zich tegen schrappen van 502 Kempense bushaltes

PVDA hield donderdag in Mol een pamfletactie tegen het schrappen van bushaltes. Foto: Tommy Maes

Mol -

Militanten van Partij van de Arbeid (PVDA) hebben donderdag bij het station van Mol actiegevoerd tegen de schrapping van bushaltes in de Kempen. Volgens de partij verdwijnen er binnenkort 502 bushaltes in de Kempen.

PVDA Kempen deelde donderdagnamiddag aan de bushaltes bij het station van Mol pamfletten uit aan de busreizigers. Met de actie kaarten ze het voornemen van vervoersmaatschappij De Lijn aan om in heel Vlaanderen bijna 8.000 bushaltes te schrappen. Dat blijkt uit cijfers die de partij opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). In de Kempen gaat het om 502 haltes. “Dat is een op vier Kempense bushaltes”, zegt Annemie Tibos van PVDA Kempen. “Niet alleen landelijke gemeenten worden getroffen, maar ook in de steden wordt er binnenkort met de botte bijl op ingehakt. In Mol verdwijnen er bijvoorbeeld 40 haltes, in Balen zelfs 42. Maar ook Turnhout en Geel worden met respectievelijk 30 en 39 haltes niet gespaard. We weten ook nog niet precies welke bushaltes worden geschrapt, maar dit is een brutale besparingsoperatie die veel mensen pijn doet.”

PVDA kant zich tegen de besparingsplannen bij De Lijn. Volgens de partij zit de vervoersmaatschappij al jaren op het verkeerde spoor. “Openbaar vervoer is dienstverlening voor de bevolking, niets om megawinsten op te maken”, vertelt Tibos. “Door die dienstverlening af te bouwen, tref je alle mensen die het openbaar vervoer nodig hebben om op hun werk of school te geraken, om hun familie te bezoeken of zelfs al om een terrasje te doen of naar de markt te gaan. Daarnaast leidt het schrappen van bushaltes tot het toenemen van files. De besparingen bij het openbaar vervoer hebben ook een negatieve impact op het milieu. Want meer en meer mensen zullen voor de auto kiezen als het openbaar vervoer achteruit blijft gaan.” De partij overweegt nog verdere acties in de toekomst.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio