Douanier blijft in de cel

Douanier blijft in de cel

Archiefbeeld. Foto: BELGA

Antwerpen -

De raadkamer in Antwerpen heeft vrijdagochtend de aanhouding van een 36-jarige douanier uit Brecht bevestigd. De man blijft nog zeker een maand in de cel.

De douanebeambte die bevoegd is voor het selecteren van containers voor controle, werd dinsdag opgepakt. Hij zou jarenlang opzoekingen hebben gedaan voor drugsbendes, de man werkte sinds 2015-2016 bij de douane.

In 2019 werd een onderzoek naar de man opgestart, zijn telefoon werd afgeluisterd en observatieteams hielden hem nauwlettend in het oog. “Bij controle van zijn opzoekingen kwamen containers in beeld die tekenen tonen van vermoedelijk geslaagde uithalingen”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “In verschillende containers werd ook cocaïne aangetroffen. Er zijn ook opzoekwerken naar voren gekomen buiten de werkuren en in het weekend.”

Zo zou de man onder meer de container met 11,5 ton cocaïne, bestemd voor de bende rond ex-rijkswachtbaas Willy Van Mechelen, hebben opgezocht.

LEES OOK: Elf ton cocaïne onderschept in Antwerpse haven: “Grootste overzeese drugsvangst ooit, wereldwijd”

Douanier blijft in de cel
11.5 ton cocaïne zaten in een stalen container die in een zeecontainer geduwd werd. Foto: Federale politie en FOD Financiën

“Mijn cliënt ontkent niet dat hij opzoekingen gedaan heeft, dat was zijn job als douanier”, reageert advocaat Alper Darici. Op de vraag of die opzoekingen in opdracht van het crimineel milieu gebeurden wil Darici niet meer kwijt dan ‘geen commentaar’. ”Cliënt beroept zich op zijn zwijgrecht.”

De douanier in kwestie werd na zijn arrestatie geschorst, zo meldt de FOD Financiën. “De interne controlemechanismen hebben uitstekend gewerkt, ook de samenwerking tussen douane en federale gerechtelijke politie verliep uitstekend”, zegt woordvoerster Florence Angelici. ”Betrokkene heeft nu geen toegang meer tot informatie of IT-systemen. Verder geven we geen commentaar op het onderzoek. De minister (Vincent Van Peteghem, CD&V, red.) heeft alle vertrouwen in de werking van justitie.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio