Lucinda Riley: de hele wereld verslond haar romans en toch moest ze ooit van armoe haar trouwjurk verkopen

Lucinda Riley: de hele wereld verslond haar romans en toch moest ze ooit van armoe haar trouwjurk verkopen

Foto: BELGAIMAGE

Lucinda Riley, de ook bij ons immens populaire schrijfster van de reeks De zeven zussen, is overleden. Riley verloor op haar 55ste de strijd tegen kanker.

Vorige maand nog maar verscheen De zevende zus, de jongste roman van de Ierse Lucinda Riley in het Nederlands. Eerst in Vlaanderen en Nederland, nog vóór Groot-Brittannië en de rest van de 34 landen waar haar werk in vertaling uitkomt. Dat is geen toeval. Riley is met nu al ruim drie miljoen verkochte boeken bijzonder populair in de Lage Landen. Telkens als er een nieuwe roman verschijnt, schiet die meteen door naar de eerste plaats van de top tien bestverkochte boeken. Verschillende keren bezette Riley zelfs de helft van fictiehitparade en liet ze moeiteloos Harry Potter achter zich. “Nergens anders heb ik zo’n warm contact met mijn lezers”, zei de schrijfster, die zelf ook bekendstond als een innemende persoonlijkheid.

Op dit moment heeft Riley wereldwijd al zo’n 30 miljoen boeken verkocht, hoofdzakelijk dankzij de Zeven zussen-cyclus. Dat succes kwam evenwel niet zomaar aanwaaien. Toen ze in de jaren negentig onder haar meisjesnaam Lucinda Edmonds passionele vrouwenromans schreef, kon de weinig succesvolle auteur maar net de eindjes aan elkaar knopen. Zo moest ze zelfs haar trouwjurk verpatsen om een tekstverwerkingsprogramma te kunnen kopen waarmee ze haar eerste boek kon tikken. Na haar achtste boek uit die periode, zag het er zelfs naar uit dat haar schrijfcarrière definitief voorbij was. In Seeing double schreef ze immers dat de Britse royals zich weleens lieten vervangen door dubbelgangers tijdens officiële gelegenheden. Dat viel bijzonder slecht, het boek flopte en haar uitgeverij liet haar vallen als een baksteen.

LEES OOK. Boekenreeks hier zo populair dat we de afsluiter in primeur krijgen: fans over het monstersucces van ‘De zeven zussen’ (+)

Pas in 2010, tijdens een vakantie in Thailand, pakte Riley opnieuw haar pen op. Ze schreef er de De orchideeëntuin, een roman waarin ze een romantische love story combineert met waargebeurde historische feiten. De kiem voor de avontuurlijke familiegeschiedenis rond De zeven zussen waarin zeven adoptiezussen na het overlijden van hun adoptievader op zoek gaan naar hun roots, was gelegd. Het idee voor de titel van haar romanreeks, zegt Riley echter uit de nachtelijke sterrenhemel te hebben geplukt. “Ik zag de Pleiaden, de Zeven Zusters in het sterrenbeeld Stier. Ik moest denken aan onze kinderen. Twee van mezelf, drie van mijn tweede echtgenoot Stephen en twee van ons samen.”

Vrijdagmorgen moest Riley afscheid van hen nemen. Voor haar fans komt haar dood heel onverwacht, want slechts weinigen wisten dat ze al vier jaar kanker had. “Lucinda liet een onuitwisbare indruk achter op iedereen die ze ontmoette, en op iedereen die zich verloor in haar verhalen”, zo deelde de familie mee in het bericht van haar overlijden. “Ze straalde altijd liefde en vriendelijkheid uit, in alles wat ze deed, en ze zal ons voor altijd blijven inspireren.”

Hoewel het er aanvankelijk naar uitzag dat De zevende zus, waarin de spoorloze zus uiteindelijk wordt gevonden, het laatste boek in de 3.700 pagina’s tellende reeks zou worden, stond er nog een achtste deel gepland. In hoeverre dat klaar is en wanneer het zal verschijnen, is nog niet duidelijk.

Corrigeer

MEER NIEUWS