UCI lust innovatief stuur Jan-Willem Van Schip niet en neemt Nederlander ondanks goedkeuring uit koers: “We begrijpen dit niet”

 ©  BELGA

Een complete farce in de Baloise Belgium Tour. Jan-Willem Van Schip, renner bij Beat Cycling, debuteerde met de Aero Breakaway Bar, een zelf ontworpen innovatief stuur dat de volledige voorarm ondersteunt. Maar daar dacht de UCI anders over...

“Meer controle en meer aerodynamica”, meent Van Schip. De Nederlander legde het ontwerp gisteren voor de start voor aan de wedstrijdjury, die geen bezwaar maakte. Van Schip haalde de vroege vlucht en was zeer optimistisch na afloop: “Ik denk dat ik minder vermogen hoefde te trappen dan andere renners. Dit is de toekomst.”

Tot er ’s avonds bericht kwam van de UCI: zij namen Van Schip ineens uit koers, tegen het oordeel van de eigen commissarissen in. Er zou een klacht gekomen zijn, al is het niet duidelijk van wie die uitging. Beat-manager Geert Broekhuizen probeerde de beslissing ’s avonds laat alsnog ongedaan te maken, maar het is hoogst twijfelachtig of Van Schip zaterdag de start haalt.

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Onbegrip

Nochtans had een UCI-commissaris het stuur voor de start van de etappe nog goedgekeurd. “Maar in Aigle dacht de UCI er anders over”, klinkt het bij de organisatie. “Jammer, want met Van Schip verliezen we iemand die kleur geeft aan de wedstrijd.”

Beat Cycling noemt de diskwalificatie van zijn renner “onterecht”. “We begrijpen dit niet. Sinds de lancering van het stuur hebben we overleg erover met de UCI. Op geen enkel moment heeft men ons te kennen gegeven dat het stuur niet toegelaten zou zijn en vrijdagochtend bij de start kregen we ook nog het licht op groen, zonder dat er enig voorbehoud gemaakt werd. Onze renner wordt hier in grote mate gedupeerd.”

(Jan-Pieter De Vlieger, Vincent Van Genechten)

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Jan-Willem van Schip

Video

Keuze van de redactie