Remco Evenepoel groeit naar beste niveau in Baloise Belgium Tour: “Het gevoel is super positief, de power zit er opnieuw in”

Remco Evenepoel groeit naar beste niveau in Baloise Belgium Tour: “Het gevoel is super positief, de power zit er opnieuw in”

Foto: BELGA

Geen tweede zege voor Remco Evenepoel in de Baloise Belgium Tour. De koninginnenrit in Hamoir eindigde zaterdag op een groepssprint waarin Caleb Ewan de beste was. Evenepoel leefde zich dan maar uit als loods voor ploegmaat Davide Ballerini. “Waarom zou ik dat niet doen? Ik ben de koning niet.”

Evenepoel had zijn zinnen gezet op de koninginnenrit van de Baloise Belgium Tour, maar wist op voorhand dat het parcours weinig selectief was. “Ik had het gisteren al tegen de jongens gezegd”, gaf hij aan op een lange persconferentie. “We rijden in het Westen van de Ardennen. Niet in het Oosten. Het Oosten is meestal wel wat zwaarder. Het is ook gebleken: iedereen wist dat dit de laatste rit was waarin iets kon gebeuren, maar er is niet veel gebeurd. Jammer voor de koninginnenrit van de Ronde van België. C’est la vie.”

Lag het aan het parcours of aan de renners?

“Aan het parcours. Het was gewoon niet steil genoeg om verschil te maken. In de editie van twee jaar geleden had je in de Ardennen hellingen met gemiddeldes van tien procent. Dat verandert veel. Vandaag zaten we aan vier of vijf procent gemiddeld. De laatste klim was iets steiler, maar die was maar een kleine kilometer lang.”

“In de eerste plaatselijke ronde is er één keer aangevallen op de eerste helling, maar Iljo (Keisse, nvdr.) kon dat makkelijk dichtrijden.”

Zelf aanvallen zat er nooit in?

“Na de eerste rondje stond mijn hoofd er niet meer naar. Ik heb toen al tegen Phil (Gilbert, nvdr.) gezegd: ‘dit gaat een sprint van dertig man worden’. Waar moest je ook naartoe rijden? Er was één kans op de laatste klim en daar hebben we het ook geprobeerd. We doen het helemaal scheuren, maar daarna gaat het naar beneden en is het zeven kilometer rechtdoor. Wind tegen. Aanvallen zou zelfmoord geweest zijn. Een peloton kan daar zoveel meer snelheid maken.”

We zagen je dan maar werken voor sprinter Ballerini.

“Ik was samen met Lampi (Yves Lampaert, nvdr.) de laatste die overbleef van de ploeg, omdat de rest eerder in de etappe al had gewerkt. En ik ben de koning niet, he. Ik wilde Davide helpen. Bovendien was het beter om de bochten vooraan aan te snijden bij de eerste vijf.”

<B>Remco Evenepoel groeit naar beste niveau in Baloise Belgium Tour: </B>“Het gevoel is super positief, de power zit er opnieuw in”
Foto: BELGA

Opvallend: we zagen je ‘inbreken’ in de sprinttrein van Lotto. Niet met de elleboog, maar gewoon door het beleefd te vragen.

“Op dat moment waren Phil en ik vooraan naast elkaar te rijden. Dat had eigenlijk weinig zin, want dan zouden we allebei tegelijk overboord gaan. Ik vroeg aan Tosh Van der Sande ‘mag ik niet even in het wiel zitten?’ Dat mocht. Toen Phil daarna van kop ging, ben ik vol blijven doorrijden. Zo bleef de snelheid hoog.”

“Het was wel een leuk moment. Ik vroeg het gewoon en ze lieten het toe. Er is een bepaald respect onder de renners, zeker onder de Belgen. We maken geen ruzie met elkaar.”

Je begint aan de slotrit met vijfenveertig seconden voorsprong in het algemeen klassement. Dat gaat niet meer fout.

“Morgen gaan we nog proberen om de slotetappe te winnen met Cavendish of Michael Morkov. Maar het zou cool zijn om het eindklassement te pakken. Dan is deze Ronde zeer geslaagd. In elke etappe zijn we bij de eerste drie geëindigd.”

“Het gevoel voor mezelf is op dit moment heel positief: vandaag reed ik op mijn gemak. Na de tijdrit nam ik vrijdag een halve snipperdag en ik voelde dat ik goed hersteld was. De power zit er echt weer in. Op de laatste helling reden we explosief naar boven. Niemand kon nog versnellen. Dat zijn goeie tekens voor volgende week.”

Om af te ronden: er was vandaag commotie rond Jan-Willem Van Schip. Hij gebruikte in de etappe van vrijdag een zelfontworpen stuur, goedgekeurd door de jury. Toch gooide de UCI hem alsnog uit koers.

“Zelf zit ik niet meer op Twitter, ik had het allemaal niet gezien. Maar Iljo had het erover op de kamer. Hij toonde mij het communiqué van Beat, de ploeg van Van Schip. Mijn mening? Als je alleen rijdt, is zo’n stuur goed, maar in een peloton is het een ander verhaal. Dat stuur is gewoon helemaal anders. Als je die armsteunen naast je ziet komen, schrik je.”

“Zo’n stuur is niet gemaakt om te wringen of om in een grote groep te rijden. Van Schip is ook geen kleine kerel. Hij zit helemaal open met zijn armen. Je merkt dat hij moeite heeft om met dat stuur een deftige lijn te maken. Gewone sturen zijn nog altijd de essentie van het wielrennen. Er zijn al zoveel veranderingen met ‘waste zones’ en van die zaken. Er mag af en toe ook nog iets normaal blijven.”

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden