Op haar twaalfde verslaafd aan harddrugs, vandaag is Ginny Burton (48) afgestudeerd aan unief

Op haar twaalfde verslaafd aan harddrugs, vandaag is Ginny Burton (48) afgestudeerd aan unief

Foto: Shutterstock

Ze was amper twaalf toen ze, via haar eigen moeder, in contact kwam met crystal meth. Ginny Burton raakte verslaafd en belandde in de gevangenis. Na veel hervallen slaagde de Amerikaanse erin clean te worden en te gaan studeren. En met dat diploma wil ze nu iets heel bijzonders gaan doen.

Ginny is een vrouw met een serieuze rugzak. Ze was één van zeven kinderen van een moeder die drugsverslaafd en geestesziek was, en zelf ook drugs dealde. Toen ze een vierjarige kleuter was, moest ze al voort zonder vader. Die belandde in de gevangenis nadat die een aantal gewapende overvallen had gepleegd.

Haar moeder stond er alleen voor en liet dochterlief snel kennismaken met drugs. Zo gebruikte ze crystal meth op haar twaalfde en raakte verslaafd. Een jeugd vol problemen was haar deel. Op haar zeventiende kreeg ze een kind, van wie de vader werd neergeschoten. Ze trouwde en kreeg nog een kind. Op haar 21ste zat ze aan de heroïne.

Net als haar ouders ging ze de criminele toer op. “Ik heb zeventien veroordelingen voor misdrijven. Ik ben de persoon die willekeurig iemand in het openbaar zou aanvallen”, vertelt Ginny aan KOMONews.

Drie keer moest Ginny naar de gevangenis. “Het gaf me de mogelijkheid om te stoppen en na te denken over hoe ik wilde dat mijn leven eruit zou zien.” Maar wanneer ze weer vrij was, ging het elke keer weer mis en verviel ze in haar oude gewoontes. “Het beest dat zoveel groter was dan ikzelf, werd dan weer wakker.”

Op 5 december 2012 werd ze opnieuw gearresteerd wegens diefstal, terwijl ze compleet van de wereld was. Ze zat onder de drugs, crystal meth en heroïne. Bij haar aanhouding smeekte ze om in de King County Jail geplaatst te worden, omdat ze wist dat daar een programma bestond dat haar clean zou houden.

Maatschappelijk werk

In de jaren die volgden probeerde Ginny op het rechte pad te blijven. Ze werd maatschappelijk werkster samen met honderden ex-verslaafden. Ook ging ze naar school in Seattle. Het deed haar beseffen hoeveel tijd ze in haar leven was verloren. ,,En ik herkende ook dat ik eigenlijk goed was in leren. Iets wat ik leuk vond.”

Ze werd toegelaten op de Universiteit van Washington, waar ze politieke wetenschappen studeerde. Pas op haar 47ste realiseerde Ginny zich tot welke grootste prestaties ze in staat was . ,,Ik had die kans alleen nooit gehad”, vertelt ze. Ginny excelleerde op de unief en werd in 2020 verkozen tot de Truman Scholar van dat jaar.

Terwijl Ginny haar eigen leven eindelijk op de rit kreeg, werkte ze ook aan een verzoening met haar man Chris, die ook verslaafd was en vastzat, maar weer vrijkwam. Ook Chris is nu clean. De twee wonen samen in een klein dorpje vlakbij Seattle.

Gevangenen helpen

Inmiddels is Ginny afgestudeerd en blikt ze terug op haar bijzondere pad naar haar diploma. Daarom deelde ze een voor- en na-foto van zichzelf. Intussen is ze ook weer samen met haar ex, die ook verslaafd was, vastzat, maar weer clean is.

Met haar diploma wil ze nu de wereld verbeteren. Verslaafden helpen. Ze wil het leven in gevangenissen veranderen, waardoor het makkelijker wordt om binnen de muren van een gevangenis af te kicken. ,,Niemand wil anderen pijn doen”, besluit Ginny. ,,Iedereen wil geliefd en gesteund worden.”

Corrigeer

MEER NIEUWS