Nafi Thiam doet vertrouwen op met mooie prestaties in Leiden: “En er is nog altijd ruimte voor verbetering”

Nafi Thiam doet vertrouwen op met mooie prestaties in Leiden: “En er is nog altijd ruimte voor verbetering”

Foto: EPA-EFE

Ze heeft het altijd benadrukt. Het is dit seizoen de bedoeling om vooral niet te vroeg in vorm te zijn en rustig in het seizoen te groeien, en Nafi Thiam houdt woord. Bij haar derde wedstrijd van het seizoen zaterdag in het Nederlandse Leiden liet ze haar beste prestaties van dit seizoen zien. De topvorm komt er stilaan aan. “Er zit progressie in en dat is leuk”, aldus de olympische kampioene.

Eén keer degelijk maar niet super en één keer uitstekend. Zo kunnen we het uitstapje van Nafi Thiam naar het Nederlandse Leiden wel samenvatten. Op de 100 meter horden liep ze een seizoensbeste van 13.57, maar bleef ze wel nog een eindje boven haar persoonlijk record van 13.34. In het verspringen benaderde ze haar grote topvorm al en kwam ze met 6m62 behoorlijk in de buurt van haar nationale record, dat op 6m86 staat.

“Op de horden was ik al duidelijk beter dan bij mijn vorige wedstrijd”, analyseerde een tevreden Thiam. ”Ik zat goed in de race tot op het einde. Er zit progressie in en dat is altijd leuk om vast te stellen. Cool.” En wat dan gezegd van haar knappe resultaat in het verspringen? ”Nog beter”, aldus de olympische kampioene. ”Dat was écht goed. Mijn aanloop kwam beter uit dan de vorige keer. Alles is al beter op elkaar afgestemd, maar er is nog altijd ruimte voor verbetering als ik het hele plaatje kan laten kloppen. Ik heb nog maar een paar wedstrijden in de benen en weet weer waar bij te sturen.”

Na twee bescheiden wedstrijden in Tilburg en Montreuil om het seizoen mee te starten liet de olympische vorm zich in Leiden een eerste keer zien bij Thiam. Nog 53 dagen scheiden haar van de start van de zevenkamp op 4 augustus in Tokio, waar ze haar titel verdedigt. Als ze deze lijn kan doortrekken, ziet het er allemaal rooskleurig uit.

Lopen tegen Bolingo

Ondertussen krijgt het programma van Thiam steeds meer vorm. Ze komt voor de Spelen alleen nog in België in actie. Op 19 juni loopt ze een 200 meter in Nijvel. “Het is lang geleden”, zegt ze daarover. ”Ik ga proberen niet te veel naar de chrono te kijken en gewoon een goed gevoel opzoeken. Het belangrijkste is niet de tijd, maar wel kijken waar ik nog aan moet werken” Thiam treft in Nijvel haar goeie vriendin Cynthia Bolingo. ”Maar daar mag ik zeker niet naar kijken”, beseft Thiam. ”Die gaat wegvliegen van bij de start.”

Op het BK atletiek in Brussel op 27 juni opteert Thiam meer dan waarschijnlijk voor het hoogspringen. Ze overweegt om er nog het kogelstoten bij te nemen. In principe verschijnt ze op 30 juni ook aan de start op de internationale atletiekmeeting in Luik voor haar allerlaatste optreden in aanloop naar Tokio, maar het is nog geen uitgemaakte zaak met welke disciplines ze haar olympische voorbereiding er zal afsluiten.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Team Belgium

Aangeraden