Ze konden echt niet langer wachten: ‘Spaanse Remco Evenepoel’ nú al naar de profs na dominante vertoning in Baby Giro

Ze konden echt niet langer wachten: ‘Spaanse Remco Evenepoel’ nú al naar de profs na dominante vertoning in Baby Giro

Foto: Instagram Juan Ayuso

Juan Ayuso won deze week met groot machtsvertoon de Baby Giro, de Ronde van Italië voor beloften. Dat hadden ze ook bij UAE Team Emirates gezien, die de 18-jarige Spanjaard vervroegd naar de WorldTour haalden.

LEES OOK. Het peloton is straks een fenomeen rijker: Spaans supertalent klimt sneller dan Egan Bernal in de Giro

Ayuso reed tijdens de Baby Giro nog in dienst van Team Colpack Ballan. Normaal gezien zou hij vanaf 1 augustus de kleuren verdedigen van UAE Team Emirates verdedigen, waar hij een contract ondertekende tot 2025. Enkel zijn toekomstige ploegmaat en Tourwinnaar Tadej Pogacar heeft een nog langer contract in het huidige profpeloton.

Maar in de Emiraten konden ze niet langer wachten. Ayuso maakt namelijk al per direct de overstap naar de WorldTour, waar hij de jongste van allemaal zal zijn.

“In de lagere categorieën won hij altijd heel gemakkelijk. Dan viel hij op 60km van de finish aan om solo te winnen. Daarom hadden we initieel besloten dat hij zes maanden een Italiaanse kalender zou rijden bij de beloften”, aldus Ayuso’s manager Joxean Fernández Matxin bij AS. “Daarin zou hij kunnen leren dat kracht niet alles is. Dat je ook moet anticiperen, de koers lezen, ellebogen moet durven uitdelen… We zijn het team van Colpack heel dankbaar, maar nu gaan we naar UAE.”

‘Spaanse Evenepoel’

Niet onlogisch want de jongen uit Barcelona is een echt fenomeen. In 2019 en 2020 won hij het Spaans kampioenschap bij de junioren. Ook de nationale strijd in het tijdrijden won hij in 2020, net als de Gipuzkoa Klasika. Dit jaar gaat het nog harder. Met twee ritzeges en de eindoverwinning in de Giro di Romagna, winst in de Trofeo Piva en winst in de Giro del Belvedere.

En sinds deze week dus drie ritzeges en het eindklassement in de Ronde van Italië voor beloften. Ayuso had een voorsprong van 2’55” op de Noor Tobias Halland Johannessen en 3’49” op onze landgenoot Henri Vandenabeele. De Spaanse tiener pakte daarbij ook alle truien: algemeen klassement, puntentrui, bergklassement en jongerentrui.

Nu gaat Ayuso, ook wel eens ‘de Spaanse Remco Evenepoel’ genoemd’, het dus moeten doen bij de profs. Hij zal de komende maanden een Spaans programma afwerken, met onder andere de Clasica San Sebastian. De koers die het Belgische supertalent in 2019 nog won.

“Juan moet sowieso leren leven met de verwachtingen die hij geschapen heeft”, klinkt het bij zijn manager. “Wat hem vooral dwarszit, zijn de vergelijkingen die worden gemaakt. Juan Ayuso wil gewoon Juan Ayuso zijn.”

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden