Film over aanslag Christchurch komt wel erg snel, vindt Nieuw-Zeelandse premier: “Heel gevoelloos”

Film over aanslag Christchurch komt wel erg snel, vindt Nieuw-Zeelandse premier: “Heel gevoelloos”

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Foto: AFP

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft maandag de plannen voor een film over het bloedbad in Christchurch bekritiseerd. Tijdens de schietpartijen in verschillende moskeeën vielen in 2019 51 doden. Nog eens veertig mensen raakten gewond.

LEES OOK. Schutter Christchurch plande nog een derde aanslag

De geplande film zou gaan over de reactie van Ardern op de aanslagen, maar volgens de premier is het project slecht getimed en richt het zich op het verkeerde onderwerp. De aanvallen blijven volgens haar “erg bruut” voor veel inwoners van Nieuw-Zeeland. Het kantoor van de premier liet al eerder weten dat Ardern niet betrokken is bij de film.

“Zoals ik het persoonlijk zie, voelt het als erg snel en erg gevoelloos voor Nieuw-Zeeland”, zei Ardern maandag op de televisiezender TVNZ. “En hoewel er zo veel verhalen zijn die op een gegeven moment zouden moeten worden verteld, beschouw ik dat van mij daar niet een van – het zijn de verhalen van de gemeenschap, de families”, aldus de premier.

Timing

Nieuw-Zeelandse moslims reageerden vorige week al geschrokken op de plannen. De woordvoerder van een moslimorganisatie in de regio Canterbury, waar Christchurch ligt, zette vraagtekens bij de timing. De terreuraanslag ligt bij de moslimgemeenschap nog steeds vers in het geheugen. Een petitie om de productie stil te leggen is inmiddels meer dan 58.000 keer ondertekend.

Ardern kreeg veel lof voor haar reactie op het bloedbad. De rol van de Nieuw-Zeelandse premier moet worden gespeeld door de Australische actrice Rose Byrne. De film, die volgens vakblad The Hollywood Reporter de naam They are us krijgt, is ontleend aan een toespraak van Ardern na de aanslagen.

Film over aanslag Christchurch komt wel erg snel, vindt Nieuw-Zeelandse premier: “Heel gevoelloos”
Rose Byrne zou de rol van de premier op zich nemen in de film. Foto: Evan Agostini/Invision/AP
Corrigeer

MEER NIEUWS