Oude betonplaten de Leeuwerk herleven als fundering van nieuwe asfaltweg

Oude betonplaten de Leeuwerk herleven als fundering van nieuwe asfaltweg

Op 27 plaatsen in de Leeuwerk zijn de betonplaten gescheurd. De gemeente zal deze laten verbrijzelen en hergebruiken als fundering voor een nieuwe asfaltweg. Foto: Elke Lamens

Brecht / Sint-Lenaarts -

De betonplaten in Leeuwerk, de straat die Rijkevorsel met Sint-Lenaarts verbindt, liggen er slecht bij: een derde van de platen is gescheurd of vertoont barsten. Vanaf vandaag, maandag 14 juni, wordt de weg heraangelegd op een innovatieve manier waarmee de gemeente 100.000 euro bespaart.

De Leeuwerk wordt druk gebruikt door landbouwvoertuigen. Dit zware verkeer is nefast voor de oude platen. “Vorig jaar hebben we de straat uitvoerig bekeken en heel wat verzakkingen vastgesteld. Liefst 132 platen zijn gescheurd of vertonen barsten en van de overige 203 platen liggen er sommige los”, weet schepen van Ruimtelijke Ordening Daan De Veuster (CD&V).

De gemeente heeft er ook voor gekozen om de straat volgens een nieuwe methode te vernieuwen. “De kapotte en losse platen liggen verspreid op 27 locaties in de straat. Lokaal herstel zou leiden tot een lappendeken en heel wat hinder gedurende een langere periode. Dus een volledige heraanleg was veruit de beste optie. Een studiebureau stelde voor om de platen met een speciale machine kapot te beuken. De verbrijzelde platen worden hergebruikt als fundering. Vervolgens wordt er een stalen wapeningsnet vastgelijmd op de betonfundering. Hierop worden dan twee lagen asfalt aangebracht met dezelfde breedte als de bestaande weg.”

Het net zelf wordt breder uitgevoerd zodat de steenslag langs beide kanten van de weg gewapend ligt en er minder snel putten ontstaan. “Dit vergt veel minder onderhoud”, zegt de schepen. “Zo zitten we ook met minder onderzoekskosten omdat de bestaande materialen blijven liggen. We vermijden ook de kosten voor het afvoeren en verwerken van materialen. Bovendien moet de toplaag slechts één dag drogen in plaats van drie. Bij slijtage kan deze ook makkelijk overlaagd worden.”

De werken zijn aanbesteed voor een bedrag van 385.000 euro. Deze innovatieve manier van werken bespaart de gemeente 100.000 euro. De werken starten vandaag, 14 juni en duren tot half september. Ze verlopen in drie fasen van de Bevrijdingsstraat richting Hoogstraatsebaan. De eerste fase duurt tot aan het bouwverlof, daarna volgen de twee andere fases. Tijdens de volledige werken is geen doorgaand verkeer mogelijk, behalve tijdens het bouwverlof. Er is in een omleiding via Eester voorzien.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio