Akkoord bereikt: twee jaar langer met 18 ploegen in 1A en integratie van beloftenteams in 1B

Akkoord bereikt: twee jaar langer met 18 ploegen in 1A en integratie van beloftenteams in 1B

Foto: BELGA

De algemene vergadering van de Pro League heeft maandag met een tweederdemeerderheid een principeakkoord bereikt over twee belangrijke dossiers. Het huidige format in 1A - met 18 ploegen en verkorte play-offs - wordt met een jaar verlengd tot en met het seizoen 2022-2023. Daarnaast kreeg het management het mandaat om de integratie van beloftenteams in 1B en de hoogste nationale reeksen uit te werken.

Al maanden staan beide hete hangijzers hoog op de agenda van de Pro League, maar een stemming werd wegens gebrek aan voldoende draagvlak telkens op de lange baan geschoven. De verlenging van het huidige format tot en met 2022-2023 werd namelijk nadrukkelijk gekoppeld aan de integratie van de beloften. Technisch staan beide dossiers los van elkaar, maar politiek allerminst.

Nog niet volgend seizoen maar het seizoen nadien krijgen de beloftenteams van 1A mogelijk toegang tot het volwassenenvoetbal. Vier beloftenteams in 1B, vier in eerste nationale en vier in tweede nationale: daarover bestaat nu een princiepsovereenkomst. Wie waar mag starten, wordt bepaald door de eindranking van de beloftencompetitie van komend seizoen. Het voorstel moet nog verder uitgewerkt worden door het management van de Pro League, voor het einde van de maand. De Vlaamse amateurvleugel is akkoord, maar met de Franstalige amateurs moeten nog akkoorden gesloten worden, met name dan over het aantal stijgers en dalers de komende jaren. Het competitieformat, met 18 ploegen en één rechtstreekse degradant, is ook met een jaar verlengd, tot en met het seizoen 2022-2023.

Akkoord bereikt: twee jaar langer met 18 ploegen in 1A en integratie van beloftenteams in 1B
Foto: BELGA

Met 18 in 1A

Als pasmunt om de K11-clubs over de streep te trekken, zou het format van 1A - met 18 ploegen en verkorte play-offs - met een seizoen verlengd worden tot 2022-2023. Heel wat ploegen vrezen bij de drie degradanten te horen als er komend seizoen opnieuw afgeslankt moet worden naar 16 clubs. Een jaartje extra uitstel, om na het moeilijk coronajaar financiële stabiliteit na te streven, klinkt dan als een wenkend perspectief.

Ook de amateurs roerden zich, want wilden in ruil voor de integratie van de beloften financiële tegemoetkoming, soepelere licentievoorwaarden en een extra stijger naar 1B. En dan waren er nog de 1B-clubs, die een verdere uitholling van hun reeks door het toevoegen van U23-teams ook niet meteen zagen zitten.

Na maanden palaveren, is er nu toch een principeakkoord gevonden. Volgend seizoen is er dus één rechtstreekse daler in de Jupiler Pro League, in plaats van de voorziene drie degradanten. Voor 1B betekent dat ook een extra kans op promotie, want net als afgelopen seizoen is er een barrageduel tussen de voorlaatste in 1A en de runner-up in 1B. Pas vanaf het seizoen 2023-2024 wordt in principe teruggekeerd naar een formule van 16 clubs in 1A. Veel hangt daarbij af van een bestelde audit naar de richting die het Belgisch voetbal best uitgaat. Het format maakt ook onderwerp uit van die studie.

De integratie van de beloften is wel nog onder voorbehoud. CEO Pierre François kreeg alvast het mandaat om de details verder uit te werken. “De integratie van de U23-teams betekent een cruciale stap in de post-formatie en dus de opleiding van beloftevolle spelers in onze competities”, klinkt het in een kort communiqué.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden