Swipen naar leukste baantje in het dorp met nieuwe app My Local Job

Swipen naar leukste baantje in het dorp met nieuwe app My Local Job

Initiatiefnemer van My Local Job Serge De Groof voor het Kasteel van Schoten omringd door de schepenen Carla Pantens (Brasschaat), Véronique D‘Exelle (Schoten), Luc Devriese (Kapellen), Marian Van Alphen en Pascale Gielen (Schilde) die meteen hun vertrouwen uitspraken in de nieuwe app voor werkzoekenden en werkgevers. Foto: jaa

Schoten / Schilde / Kapellen / Putte-Kapellen / Brasschaat -

Zoals bij Tinder voor andere levensbehoeften, kan je vanaf 21 juni ook ‘swipen’ tot je een ‘match’ heb met je toekomstige werkgever. Koppelaar van dienst is horecaman Serge De Groof die uit ervaring weet dat ondanks de VDAB en alle andere initiatieven werkzoekenden en werkgevers elkaar nog te vaak mislopen, zelfs in eigen gemeente. My Local Job heet zijn oplossing en alvast Brasschaat, Kapellen, Schilde en Schoten geloven rotsvast in de digitale ontmoetingsplaats.

De app werd niet toevallig voorgesteld in De Riddershoeve, één van vier horecazaken van Serge De Groof, nu ook CEO van het bedrijfje achter My Local Job. “Ik werd tijdens de lockdown overstelpt met radeloze technisch werkloze keukenmedewerkers en diensters die me vroegen of ik toch geen andere werkgever kende. Nu alles weer stilaan in z’n plooi valt, ondervind ik zelf dat het niet evident is om geschikte kandidaten te vinden om de vele jobs in te vullen. Er bestaan ongetwijfeld officiële kanalen, maar die voldoen niet, stel ik en andere ondernemers vast.”

Op zoek naar de oplossing, bedacht Serge De Groof samen met consultant Leon Antheunis, klantenbegeleider Sylvie Simons en HR-specialiste Ann Callens een nieuw recept. Softwarebedrijf Infanion uit Tremelo zorgde voor de binding van de saus via een hypergebruiksvriendelijke app. Niet toevallig werd inspiratie gevonden in de app ‘Tinder’. “Vooral jongeren bekijken websites met jobaanbiedingen niet eens meer. Het moest vlotter en laagdrempeliger kunnen, dichter aansluitend bij hun leefwereld”, wist De Groof.

Swipen naar leukste baantje in het dorp met nieuwe app My Local Job
Een baantje bij de bakker gezocht? Swipen maar. Foto: Lidl

Swipen

Hoe werkt de app? Op basis van een aantal geselecteerde filters krijg je als werkzoekende snel een overzicht van de jobs die voor jou interessant kunnen zijn. Serge De Groof: “En door eenvoudig te swipen, stel je je kandidaat. De werkgever zal jou contacteren zodat jullie elkaar korte tijd later, tijdens een ‘afspraakje’, beter kunnen leren kennen en alles verder regelen. De kracht zit ‘m in zijn eenvoud.”

My Local Job wil niet alleen bemiddelen over betaalde arbeid en vaste jobs. “We bieden een oplossing ongeacht je statuut, of je nu korte dan wel lange tewerkstelling nastreeft, misschien wel op zoek bent naar een stageplaats of gewoon een namiddag vrijwilligerswerk wil leveren. Dankzij My Local Job vis je meteen in vele vijvers tegelijk, maar de rode draad in ons verhaal is ‘lokaal’. Wij geloven allemaal in de meerwaarde van een job om de hoek, voor beide partijen”, stelt De Groof overtuigd.

Dat laatste argument heeft alvast schepenen Véronique D’Exelle (N-VA-Schoten), Carla Pantens (N-VA-Brasschaat), Marian Van Alphen (Open Vld-Schilde), Pascale Gielen (N-VA-Schilde) en Luc Devriese (Kapellen) verleid om met hun lokale besturen voor de bruidsschat te zorgen. Ze investeren per gemeente zowat 15.000 euro in de lancering van de app.

Gratis

“Dankzij onze steun kunnen zowel werkzoekenden als werkgevers de app de komende twee jaar gratis gebruiken”, vertelt Pascale Gielen. “Dit platform zal de lokale bakker en slager uit de nood helpen, maar ook jongeren snel tot bij de juiste horecazaak brengen die op zoek is naar jobstudenten. Mijn eigen dochters staan al te popelen om de app te gebruiken.”

Serge De Groof en de andere mensen van MLJ hopen dat de voorlopig op vier gemeenten na nog blanco kaart van Vlaanderen snel ingekleurd zal worden. Als lokale besturen niet zelf over de brug komen, kunnen bedrijven altijd zelf een abonnement nemen. In ruil voor 500 euro krijg je ook als werkgever in pakweg Wijnegem of Wommelgem verzoekjes tot ‘kennismaking’ van naar werk smachtende mannen of vrouwen, in alle leeftijdscategorieën.

Swipen naar leukste baantje in het dorp met nieuwe app My Local Job
Het logo van de nieuwe app.

Nederlands

De laagdrempeligheid van My Local Job is meteen ook een mogelijk nadeel. De bemiddelaar staat immers niet garant voor de betrouwbaarheid van de werkgever of kwaliteiten van de werknemer, maar koppelt ze alleen, zonder meer. Hoe de date uitdraait, wordt verder niet opgevolgd.

En met vier pilootgemeenten waarvan de schepencolleges gedomineerd worden door N-VA-politici, is het vreemd dat gekozen werd voor een Engelstalige naam van dit nieuwe jobkanaal. Terwijl ze voor verenigingen in hun eigen gemeente vaak wel de Nederlandse taal propageren en soms zelfs verplichten als er toelatingen of subsidies verleend moeten worden. Niet zo consequent.

Website My Local Job. App actief vanaf 21 juni

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio