Nieuw Brits onderzoek: Pfizer en AstraZeneca erg effectief tegen Delta-variant

Nieuw Brits onderzoek: Pfizer en AstraZeneca erg effectief tegen Delta-variant

Foto: BELGAIMAGE

Nieuw Brits onderzoek toont aan dat de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca ook erg goed beschermen tegen de Delta-variant, die voor het eerst in India opdook. Zo is AstraZeneca 92 procent effectief tegen hospitalisatie, en Pfizer haalt zelfs 96 procent. Op voorwaarde wel dat je twee prikken hebt gekregen.

LEES OOK. Topman EMA: stoppen met AstraZeneca als er voldoende alternatieve vaccins zijn

Het nieuwe Britse onderzoek bevestigt wat eerdere data al suggereerde: de vaccins beschermen ook goed tegen de Delta-variant van het coronavirus. De bescherming gaat specifiek over de hospitalisatie na een besmetting. “We moeten nog verder onderzoeken hoe de vaccins beschermen tegen dodelijkheid”, klinkt het. “Maar we verwachten dat dat hoog zal zijn, net zoals bij de andere varianten.” Voor de analyse werden 14.019 besmettingen met de Delta-variant onderzocht: daarvan lagen 166 mensen in het ziekenhuis.

Eerder had de Britse overheidsdienst Public Health England een studie gepubliceerd dat mensen die nog maar één prik hadden gehad 17 procent minder beschermd waren tegen een doorbraak met symptomen van die Delta-variant, in vergelijking met de Alpha-variant. Maar na twee dosissen van Pfizer of AstraZeneca is er dus maar een heel klein verschil.

“Goed nieuws!”

Matt Hancock, de Britse gezondheidsminister, grijpt de studie aan om te benadrukken hoe belangrijk een volledige vaccinatie is. Ook zijn Vlaamse collega Wouter Beke (CD&V) is opgetogen over de resultaten. “Goed nieuws!”, zo tweet de minister. “Onderzoek uit het VK geeft aan dat de vaccins die ons moeten beschermen tegen Covid-19 ook zéér effectief zijn tegen de Delta-variant. Hoe meer gevaccineerden, hoe beter we onszelf en elkaar beschermen.”

De Britten kampen met een opstoot van het coronavirus sinds de Delta-variant daar dominant werd. Zo stelde premier Boris Johnson maandag nog een verdere versoepeling van de maatregelen uit met vier weken. Volgens de meest recente cijfers maken 3,9 procent van de besmettingen in ons land die specifieke variant uit, terwijl dat en aantal weken geleden nog rond de 1 procent schommelde. De kans is reëel dat de Delta-variant ook in ons land dominant wordt.

LEES OOK. Kan het bij ons ook plots weer zo fout lopen zoals in Groot-Brittannië? (+)

Corrigeer

MEER NIEUWS