Parkgemeente rakelt wielergeschiedenis op met BK en Acht van Brasschaat

Parkgemeente rakelt wielergeschiedenis op met BK en Acht van Brasschaat

Een sfeerbeeld uit de N8 van Brasschaat uit 2019. Foto: Jan Brys

Brasschaat -

De parkgemeente organiseert op 7 september een nieuwe editie van de N8 van Brasschaat. Het is exact 100 jaar geleden dat de eerste Acht van Brasschaat werd gereden. Intussen bouwt Brasschaat ook op naar het Belgisch kampioenschap bij de elite. Dat vindt plaats in 2026.

Het waren historische data. Op 8 september 1921 vond de eerste editie van de Acht van Brasschaat plaats. “Het toenmalige gemeentebestuur wilde weerwerk bieden tegen concurrentiële wedstrijden als de Scheldeprijs en Schaal Sels”, legt Vlaams minister-president en titelvoerend burgemeester van Brasschaat Jan Jambon (N-VA) uit.

“Als we beelden van toen bekijken, dan zien we de mensen rijen dik langs parcours staan. Er waren vaak meer dan 100.000 toeschouwers. De Acht van Brasschaat werd beschouwd als een herkansing voor het Wereldkampioenschap. Namen als Fausto Coppi, Rik Van Steenbergen, Felice Gimondi, Francesco Moser en Bernard Hinault reden hier over de Bredabaan”, vervolgt Jambon.

In het jaar 1926 werd het Belgisch kampioenschap voor het eerst als eendagswedstrijd gehouden. Dat was toen in Brasschaat.

“Met die dag voor ogen bouwen we nu stelselmatig op naar 2026. Dan rijden de eliterenners hier hun BK”, vervolgt Jambon.

In 2022 start de organisatie met het BK voor nieuwelingen. In 2023 is het de beurt aan de juniores, een jaar later komen de eliterenners zonder contract en in 2025 rijden de profs het BK tijdrijden.

“In 2026 maken we er dan een groots volksfeest van als de eliterenners hun BK komen rijden. We bouwen negen fandorpen. De officieuze start wordt gegeven aan het Stadhuis in Antwerpen, de officiële startschot wordt zal klinken aan het Havenhuis”, voegt Jambon er nog aan toe.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio