China bekent “klein incident” in kerncentrale

China bekent “klein incident” in kerncentrale

Foto: AP

Ongeveer vijf beschadigde splijtstofstaven zouden de oorzaak zijn van een opeenhoping van radioactieve gassen in de kerncentrale in Taishan, in de zuidelijke Chinese provincie Guangdong. Dat hebben het Chinese ministerie van Milieu en de Chinese autoriteit voor nucleaire veiligheid woensdag aangekondigd in een gezamenlijke verklaring.

Maandag berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN over een mogelijk lek in de kerncentrale. De kerncentrale in Taishan werkt als enige ter wereld met de EPR-technologie (wat staat voor “European Pressurised Water Reactor”). Die technologie, ontwikkeld om kerncentrales meer vermogen en meer veiligheid te bieden, staat gekend als het vlaggenschip van de Franse kernindustrie en het visitekaartje van de Franse groep Électricité De France (EDF).

Dinsdag meldde de Chinese regering echter dat er in Taishan geen abnormale radioactiviteit werd gemeten. Woensdag komt het ministerie van Milieu en de autoriteit voor nucleaire veiligheid dan toch met de eerste technische toelichtingen. In een gezamenlijke verklaring geven ze toe dat de radioactiviteit in één van de kernreactoren was toegenomen door ongeveer vijf beschadigde splijtstofstaven. Dat verschijnsel noemen de autoriteiten veelvoorkomend: het zou te wijten zijn aan oncontroleerbare factoren tijdens het productieproces, het transport of de installatie in de kerncentrale. De toename van radioactiviteit zou binnen het voorgeschreven bereik liggen en er zou geen radioactief lek zijn, klinkt het nog.

Het is niet de eerste domper voor de EPR-technologie. Het eerste EPR-project ging al in 2005 van start in het Finse Olkiluoto, voor het energiebedrijf TVO, maar kreeg te maken met tegenslagen en budgettaire ontsporingen. Pas in 2022 zal de reactor van het EPR-type elektriciteit kunnen produceren. Het tweede EPR-project wordt sinds 2007 in het Franse Flamanville gebouwd, maar wordt onder meer geplaagd door afwijkingen in de samenstelling van het gebruikte staal.

China heeft ongeveer 50 functionerende kernreactoren. Wereldwijd hebben enkel de Verenigde Staten en Frankrijk er meer.

Corrigeer

MEER NIEUWS