Overheidswebsites lopen vast omdat mensen massaal coronacertificaat willen raadplegen

Overheidswebsites lopen vast omdat mensen massaal coronacertificaat willen raadplegen

Wie zijn belastingaangifte woensdag wilde invullen via tax-on-web of andere overheidsapplicaies wil raadplegen, moest geduld oefenen. Veel overheidssystemen liepen vast omdat we sinds vanmorgen massaal het nieuwe ‘EU Digital Covid Certificate’ proberen te downloaden. In de namiddag was het probleem opgelost.

“Storing aanmeldingssysteem federale overheid.” Die melding kregen veel mensen vanmorgen wanneer ze wilden inloggen op een app van de overheid. Onder meer bij tax-on-web van de FOD Financiën. “Er is geen sprake van hacking, het is louter een technisch probleem”, zegt Florence Angelici van de FOD Financiën.

En dat heeft alles te maken met de nieuwe applicatie waarmee de digitale coronapas geregeld kan worden. “De website wordt massaal geconsulteerd. We hadden nochtans extra capaciteit voorzien, maar blijkbaar is de interesse zo massaal dat sommige systemen vastlopen. Je moet het zien als een deur waar veel meer mensen tegelijk door willen dan mogelijk is. En dan loopt alles vast”, zegt Laurence Mortier van de FOD Beleid en Ondersteuning.

Overheidswebsites lopen vast omdat mensen massaal coronacertificaat willen raadplegen

Bij Smals, de ICT-hofleverancier van de overheid, werd de capaciteit uitgebreid, zodat de problemen met het aanmeldingsysteem Sesamin de namiddag opgelost waren.

“Het Coronacertificaat wordt binnen Europa pas vanaf 1 juli van kracht. De beslissing van de Belgische overheid om in de testperiode tussen vandaag en 1 juli de Coronacertificaten aan burgers reeds aan te bieden, heeft meteen ook zijn nut bewezen. Zo kunnen we alle kinderziektes nog tijdig corrigeren vóór 1 juli”, aldus nog Laurence Mortier.

LEES OOK. Vanaf vandaag is coronapas er: wat kan je ermee doen? Hoe krijg je die? En kan je er makkelijker mee reizen? (+)

Corrigeer

MEER NIEUWS