Terrassen palmen Turnhoutsebaan in: “Dit toont mogelijkheden voor de toekomst”

Terrassen palmen Turnhoutsebaan in: “Dit toont mogelijkheden voor de toekomst”

Foto: evw

Borgerhout -

Op verschillende plaatsen op de Turnhoutsebaan doken de afgelopen weken en dagen nieuwe terrassen op. “Bewoners zijn de baan voor een stukje aan het veroveren”, zegt districtsschepen van Middenstand Luc Moerkerke (Groen) tevreden. Samen met handelaarsvereniging Boho2140 voorziet het district alle nieuwe vergunde terrassen van avondverlichting.

Net zoals elders in de stad krijgen ook horecauitbaters op de Turnhoutsebaan in het kader van de ondersteunende coronamaatregelen sinds kort toelating om een terras te zetten. En die kans wordt met beide handen gegrepen. Al zeker 14 horecazaken hebben toelating gekregen waarvan een heel aantal terrassen al staat opgesteld. Dat geeft de baan meteen een ander karakter. Tot aan het verplichte sluitingsuur ‘s avonds wordt er gezellig gekeuveld.

“Het zorgt voor een betere sfeer in de straat”, vindt Redwan Zerouali van koffie- en eetzaakje Soleil. “We hebben sinds een goede week een terras staan en gisteren heb ik nog een uitbreiding aangevraagd. Zeker met dit mooie weer willen de mensen niet binnen zitten. En ze zijn nog altijd een beetje bang om binnen te komen”, zegt hij. “Het zou heel tof zijn mochten onze terrassen kunnen blijven. Een terras, dat hoort gewoon bij horeca. Onze klanten zijn hier heel blij mee.”

Ook het Borgerhoutse districtsbestuur ziet de verschillende terrasjes graag verschijnen. “Mensen zijn de Turnhoutsebaan voor een stukje aan het veroveren. En terecht. Er wordt al zo lang gezegd dat de straat een metamorfose zal ondergaan. Maar voorlopig gebeurt er niets terwijl hier zo veel mensen wonen. Dit is onze dorpsstraat hé. Nu staan de meeste terrassen op parkeerplaatsen. Maar het geeft wel aan dat er bij de heraanleg van de straat nagedacht moet worden over hoe er ook aan de horeca extra plek kan worden gegeven. Als het van mij afhangt, mogen hier op lange termijn zeker grotere terrasruimtes worden voorzien.”

Om de horeca een extra handje toe te steken, ondersteunt het district en handelaarsvereniging Boho2140 de uitbaters door hen terrasverlichting te schenken. “We zagen dit spontaan gebeuren en kunnen dit signaal als district alleen maar versterken”, zegt Moerkerke nog. “Er duiken meer en meer terrasjes op”, zag ook voorzitter van Boho 2140 Joost Sierens gebeuren. “Door iedereen van verlichting te voorzien, zorgen we voor een mooi, uniform karakter. Zeker wanneer de dagen terug zullen korten, zal dat er goed uitzien.”

Ook hij is fan van de terrassen. “Het straalt gezelligheid uit. Op termijn zal er wel goed moeten worden gekeken om het evenwicht met de parkeerplaatsen te behouden. Want nu al zien we dat de parkeerdruk in de zijstraten van de Turnhoutsebaan toeneemt. Maar ik vind het prima dat de horeca op deze manier ondersteund wordt.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio