Site oude brandweerkazerne historisch vervuild met PFOS: “Gebruik geen grondwater”

Site oude brandweerkazerne historisch vervuild met PFOS: “Gebruik geen grondwater”

De oude brandweerkazerne in de Dageraadstraat toen ze nog in gebruik was. Foto: Dirk Vertommen

Mechelen -

Het oefenterrein van de oude brandweerkazerne in Mechelen is door het gebruik van blusschuim historisch vervuild met de chemische stoffen PFOS en PFOA. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een oriënterend bodemonderzoek. Het stadsbestuur neemt uit voorzorg maatregelen voor de onmiddellijke omwonenden. “Gebruik geen grondwater meer. Niet als drinkwater, maar ook niet voor de moestuin”, zegt het.

LEES OOK: Buurtbewoners oude brandweerkazerne niet verrast door vervuiling: “We blijven eieren van onze kippen eten”

Het stadsbestuur neemt de maatregelen in de nasleep van de ophefmakende PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Daarom was er ook al een bewonersvergadering aangekondigd voor de omwonenden van de oude brandweerkazerne in de Dageraadstraat. Het gebouw is sinds 2019 niet meer in gebruik door de brandweer, maar tot 2011 gebruikte de Mechelse brandweerpost wel PFOS-houdend blusschuim.

In het verleden werd het oefenterrein aan de kazerne intensief gebruikt voor blusoefeningen. Uit de eerste analyse van een oriënterend bodemonderzoek blijkt dat de waarden voor de chemische stoffen PFOS en PFOA er te hoog zijn. Op verschillende plaatsen op het terrein overschrijden ze de bodemsaneringsnorm. Ook in het grondwater op de site werden te hoge waarden van beide stoffen gemeten. Hoe ver de vervuiling zich verspreid heeft, is op dit moment nog niet duidelijk.

Site oude brandweerkazerne historisch vervuild met PFOS: “Gebruik geen grondwater”
De gemeten waarde op de site van de oude brandweerkazerne. Foto: Stad Mechelen

“Daarom raden we uit voorzorg af om grondwater als drinkwater te gebruiken, maar dat is eigenlijk het algemeen advies. Het is best ook te vermijden om dit water te gebruiken in de eigen moestuin. Aangezien het risico buiten de site zelf zich vooral in het grondwater situeert, kan het telen van groenten en fruit met bevloeiing van regen- en leidingwater wel nog”, vertelt Marina De Bie (Vld-Groen-m+), schepen van Leefmilieu.

“Geen risico’s nemen”

Het onderzoek was in gang gezet nadat de brandweer verhuisde naar een nieuwbouw aan de Nekkerhal. “Gezien de enigszins verwachte detectie van PFOS op het oefenveld, wilden we toen geen risico’s nemen. Op dat moment werd ook beslist om de site niet meteen te ontwikkelen. Het tijdelijke gebruik beperken we tot activiteiten die geen verstoring van de bodem veroorzaken”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). Het onderzoekstraject is op dit moment overigens nog volop bezig. “Maar om korter op de bal te spelen, hebben we de voorlopige bevindingen van dit onderzoek deze week al bekeken”, stelt hij.

Site oude brandweerkazerne historisch vervuild met PFOS: “Gebruik geen grondwater”
Het probleem situeert zich op het oefenterrein naast de kazerne. Foto: Stijn Van de Sande

Daaruit volgt de oproep om geen grondwater meer te gebruiken. “Wat de definitieve impact zal zijn en welke maatregelen we op lange termijn moeten nemen, zal blijken uit verder onderzoek”, zegt schepen De Bie. Door kort op de bal te spelen, is er volgens de stad geen probleem om de kazerne te blijven gebruiken. “Het oefenveld wordt vooral gebruikt voor sport en dat kan zo blijven.” Verder onderzoek moet uitmaken of een sanering van het oefenterrein noodzakelijk is.

Mechelen stelt een bodemsaneringsdeskundige aan die op korte termijn een dossier moet opstellen. Op donderdag 24 juni organiseert de stad ook een infomoment voor de onmiddellijke omwonenden. Tegen vrijdag 18 juni wordt alle informatie over het dossier gebundeld op de website van de stad.

www.mechelen.be/dageraadstraat

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio