Verpakkingsvrije winkel Bocal opent straks aan het Vosplein

Verpakkingsvrije winkel Bocal opent straks aan het Vosplein

Lieve Bouwens en Joyce Van Hemelryk van Bocal. Foto: Dirk Kerstens

Borgerhout -

Antwerpen wordt een nieuwe verpakkingsvrije winkel rijker. Half juli moet Bocal openen in de Lodewijk Van Berckenlaan 372, nabij het Vosplein in Borgerhout. “Het verbindende vinden wij hier heel belangrijk.”

Op het adres waar Bocal straks opent, sloot onlangs In ‘t Nieuwe Hoekje, een heerlijk ouderwetse kruidenierszaak. Waarom wil initiatiefneemster Lieve Bouwens hier een verpakkingsvrije winkel uitbouwen?
“Twee jaar geleden stopte ik met mijn toenmalige job. Na wat gesprekken, kwam ik op het idee om te werken rond verbinding en ecologie. Daar word ik blij van. Ik kom uit de sociale sector, het maatschappelijke aspect blijft voor mij belangrijk. En ik hoop wat bij te dragen aan een propere planeet, al wil ik niet te ‘geitenwollensokachtig’ klinken. Na een bezoek aan een verpakkingsvrije winkel is dat zaadje verder blijven groeien. Vooral een coöperatieve, waarbij de klanten deel uitmaken van het geheel, sprak mij heel erg aan. Maar ik wilde dit niet alleen doen.”
Na een wandelvergadering kwam Joyce Van Hemelryk mee aan boord en groeide het concept. Want Bocal wil meer zijn dan een winkel zonder plastic verpakkingen. “We zouden hier ook graag workshops geven. Klanten mogen zelf daarvoor ideeën aanbrengen. Ondernemers kunnen dan onze ruimte gebruiken. We denken nog aan thema-avonden rond het klimaat of een lunchconcert. Je kan hier ook iets drinken. Dat verbindende vinden wij heel belangrijk.”

Verpakkingsvrije winkel Bocal opent straks aan het Vosplein<BR /><BR />
Foto: Dirk Kerstens

De buurtbewoners lijken nu al erg betrokken bij de nieuwe zaak. “Wanneer gaat het open?”, het is een vraag die op de stoep regelmatig wordt gesteld. “Ik zocht naar een zaak in de buurt van waar ik woon”, meldt Lieve. “De enkele mensen die we hier aanspraken, waren heel enthousiast. Ze vertellen graag over vroeger. En zeggen dat we geen schrik moeten hebben om hier een winkel te beginnen. Het Vosplein is ook een heel levendige buurt.”
Dat is niet gelogen. Café Josee zorgt hier voor meer schwung. Aan de overkant zou het gesloten kiprestaurant Pou-Poule veranderen in een betere kroeg. De Boelaerbuurt zit sowieso al een tijdje in de lift. Wanneer komt Bocal er dan echt bij?
“We mikken op half juli om te openen. We willen rustig beginnen, maar we moeten wel klaar zijn. We hebben hier heel hard gewerkt. En als we open zijn, willen we de plaatselijke ondernemers erbij betrekken door hun producten hier aan te bieden. We spraken onder meer al met ‘Het kabinet van gezonde zaken’, LovElly, brouwerij Gistgeest of ‘Lara kookt voor u’ en Honney Bear. Andere ondernemers met een duurzaam idee zijn altijd welkom.”

www.bocalborgerhout.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio