Nieuw Antwerps platenlabel maakt discoversies van Belpop-klassiekers

Nieuw Antwerps platenlabel maakt discoversies van Belpop-klassiekers

Sven Mes. Foto: Patrick De Roo

Antwerpen -

From italo to disco, het bij nachtraven welbekende feestconcept van Antwerpenaar Sven Mes, leeft voortaan ook verder als muzieklabel. Op dat label zullen meerdere keren per jaar nummers uit de Belpop- en Nederpopgeschiedenis in een disco-jasje worden uitgegeven. “We willen echte hebbedingetjes uitbrengen”, zegt Mes. Wim De Craenes nummer ‘Rikky’ mag de spits afbijten.

Een korte les in de muziekgeschiedenis leert dat italo een spin-off is van het discogenre. Het gaat om een Italiaanse variant van disco uit de jaren 70 en 80 die een cultstatus verkreeg. “Graaf je dieper tussen de massale hoeveelheid nummers die er binnen dat genre zijn uitgegeven, dan tref je echte parels”, vertelt Mes.

Zijn liefde voor het italo disco genre bezegelt Mes nu met de oprichting van het muzieklabel Fromitalotodisco. “De gelijknamige feestjes zijn natuurlijk heel tof, maar ik ben van mening dat er meer in zit. In de jaren 80 al werden er vaak extended edits uitgebracht van nummers. Disco versies die langer duren dan het origineel, die instrumentaler zijn en meer gericht op de dansvloer.”

En laat dat nu precies het opzet zijn van zijn nieuwe muzieklabel. “We gaan ons richten op klassiekers en onbekende parels uit de Belpop- en Nederpopgeschiedenis. Nummers waar nog geen discoversie, nog geen dansversie van bestaat. We hebben zo’n rijke muziekgeschiedenis. Ideeën zat dus.”

Het label zal bestaan onder de vleugels van het Antwerpse Rotkat Records van Benny Boogers. “We kennen elkaar al ruim 25 jaar”, vertellen de twee. “Vroeger hebben we vaak samen gedraaid. Je kan in Antwerpen niet met muziek bezig zijn zonder Benny te kennen”, zegt Mes.

Op cassette en vinyl

Het eerste nummer dat onder het nagelnieuwe Fromitalotodisco zal worden uitgebracht is een herwerking van Rikky van Wim De Craene. “Een echte cultklassieker en een van mijn lievelingsnummers. Er zit een bepaalde cadans in dat nummer die erg dankbaar is om mee aan de slag te gaan.”

Nieuw Antwerps platenlabel maakt discoversies van Belpop-klassiekers
De platenhoes van het eerste nummer dat op het label wordt uitgeven: het meisje is de jeugdliefde van één van de muzikanten van The Trappists. Kim De Craene. Alsof het geen toeval kan zijn, het nichtje van Wim De Craene. Foto: rr

Elk nummer zal enerzijds op cassette en anderzijds op 12’’ vinyl worden uitgebracht. De release op vinyl zal worden voorafgegaan door een één uur durende ambient-versie van het nummer op cassette. “In dit geval zal die versie worden gemaakt door twee geniale muzikanten uit Aalst, The Trappists. Zij hadden een huzarenstukje als dit al eens eerder gedaan en doen dat nu opnieuw.” Mes en Boogers zullen voor elke release samenwerken met andere artiesten. “Soms bekende, soms minder bekende muzikanten.”

Nieuw Antwerps platenlabel maakt discoversies van Belpop-klassiekers
The Trappists. Foto: rr

De officiële lancering van Fromitalotodisco staat gepland op zondag 27 juni op Dokrijk, het nieuwe stadsfestival dat plaatsvindt in de Droogdokken op het Eilandje. Dan zullen The Trappists het nummer live komen spelen. “In september volgt dan de vinylrelease. Op de ene kant van de plaat komt de italo disco versie van het nummer, op de andere kant een jazzy versie.”

Zowel de cassettes als de vinylplaten zullen in de Antwerpse en bij uitbreiding Vlaamse en Nederlandse platenzaken te koop zijn. “Met dit label willen we terug echte hebbedingetjes uitgeven.” Wat er zo nog op de planning van het label staat? “Sowieso een nummer van Doe Maar”, zegt Mes enthousiast. “En als ik echt mag kiezen, dan zou ik graag ook De Vogel van Tim Visterin uitgeven”, glimlacht Boogers. “Een nummer dat ik op mijn derde leerde kennen en waar ik sindsdien naar leef.”

Meer info over de lancering van het label op Dokrijk

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio