Bibopp zet Kempenaars op weg naar gezonder leven

Bibopp zet Kempenaars op weg naar gezonder leven

Nathalie Lambrechts. Foto: Bert de Deken

Turnhout / Geel / Balen / Mol / Retie -

Over enkele weken wordt Bibopp gelanceerd, een online hulpmiddel dat moet voorkomen in plaats van genezen. Het proefproject mikt op inwoners van vijf Kempense gemeentes.

Bibopp wordt gecoördineerd door kenniscentrum VITO in Mol, dat hiervoor samenwerkt met Domus Medica, een wetenschappelijke vereniging van huisartsen, en LiCalab, de zorgproeftuin van hogeschool Thomas More. “We willen alle drie inzetten op preventie”, zegt projectleider Nathalie Lambrechts. “Ons zorgsysteem is nu nog gericht op genezing maar dat is duur en weinig duurzaam.”

Bibopp staat voor Burgers In Beweging op een Online PreventiePlatform en verwijst ook naar de swingende jazzstijl. “Domus Medica ontwikkelde al de Gezondheidsgids, een screeningstool voor huisartsen dat aan de hand van de antwoorden op een vragenlijst een analyse maakt. Waar gaat het goed met de gezondheid van de patiënt, wat kan er beter? Wij bieden burgers nu de mogelijkheid om daar een persoonlijk, laagdrempelig actieplan uit te halen. Stel bijvoorbeeld dat uit de analyse blijkt dat je te weinig beweegt en een verhoogd risico op darmkanker hebt. Dan vertelt Bibopp wat er in de buurt is om daar iets aan te doen. Je kan de activiteiten verder filteren, bijvoorbeeld alleen of in groep, binnen of buiten, vlakbij of wat verder weg. Zo krijg je echt een aanbod op jouw lijf geschreven.”

Om de toepassing zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en te zorgen dat aan de noden van iedere gebruiker wordt voldaan, werkt VITO samen met LiCalab. Dat test en optimaliseert apps aan de hand van feedback van gebruikers. “Er zijn al veel apps die helpen bij een gezondere levensstijl”, vertelt Nathalie. “Denk maar aan Fitbit of smartwatches. Andere apps helpen je om je voeding, je hartslag of, voor diabetici, je suikergehalte in de gaten te houden.”

Privacy

Die apps hebben nood aan persoonlijke informatie om efficiënt te werken. “En hoe meer data ze hebben, hoe beter hun voorspellingen worden. Alleen is het jammer dat op deze manier al die persoonlijke data bij commerciële bedrijven belandt. Dat is een gemiste kans om er zelf mee aan de slag te gaan en ze duurzamer te hergebruiken. Daarom experimenteren we voor Bibopp met de Social Linked Data of Solid-kluisjes van Tim Berners-Lee, de uitvinder van het internet. Daarmee blijven de gebruikers eigenaar van hun data in plaats van die weg te moeten geven in ruil voor diensten. Amazon heeft toch helemaal je geboortedatum niet nodig om je een boek te bezorgen? En je adres mag het na die transactie ook vergeten.”

Als alles verloopt zoals gepland, komt de website van Bibopp begin juli online. Het project wordt eerst getest in vijf Kempense gemeentes: Balen, Dessel, Mol en Retie, die samen de eerstelijnszone Baldemore vormen, en de stad Turnhout. “Voor het aanbieden van de activiteiten werken we samen met onder meer Sport Vlaanderen en UITinVlaanderen. Het is dan ook relatief eenvoudig om Bibopp verder uit te rollen wanneer het succesvol blijkt.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio