Rafael Nadal past voor Wimbledon én de Olympische Spelen, Naomi Osaka wil wel aantreden in Tokio

Rafael Nadal past voor Wimbledon én de Olympische Spelen, Naomi Osaka wil wel aantreden in Tokio

Foto: ISOPIX

Een tennisdomper van formaat. Rafael Nadal (ATP 3) laat zowel Wimbledon als de Olympische Spelen links liggen. Dat maakte het Spaanse icoon donderdag bekend. Later op de dag maakte viervoudig Grandslamwinnares Naomi Osaka (WTA 2) bekend dat ze Wimbledon ook overslaat. De Japanse is wel van plan om deze zomer in haar thuisland aan te treden op de Olympische Spelen. Dominic Thiem maakte dan weer bekend dat hij de Spelen overslaat.

De manager van Naomi Osaka bevestigde het nieuws donderdagavond. De viervoudige grandslamwinnares wil tijd doorbrengen met familie en vrienden nadat ze eind mei besliste om zich terug te trekken uit Roland Garros. Ze verliet het tweede grandslamtoernooi van het seizoen na een polemiek rond haar beslissing om niet langer te verschijnen op persconferenties voor haar “mentale gezondheid”. De Japanse verklaarde nadien dat ze sinds de US Open van 2018 te maken heeft met depressies.

Thiem slaat Spelen over

Later op de avond kwam ook Dominic Thiem met nieuws over de Spelen naar buiten. “Ik heb triest nieuws”, tweette de 27-jarige Thiem, die dit seizoen een beetje op de sukkel is. “Na overleg met mijn team heb ik de erg moeilijke beslissing genomen om forfait te geven voor de Spelen in Tokio. Voor mij, net zoals bij alle atleten, is deelname aan de Olympische Spelen en het vertegenwoordigen van mijn land een grote eer en dat maakt deze beslissing nog moeilijker.”

“2021 begon echter niet zoals verwacht en ik voel me niet klaar om op mijn best te spelen in Tokio”, aldus Thiem. “De voorbije twee weken heb ik hard getraind, beetje bij beetje gaat mijn conditie en focus vooruit. Het is mijn doel de komende weken hard te werken, mijn uiterste best te doen op Wimbledon en te blijven trainen en hopelijk mijn titel te verdedigen op de US Open. Ik ben nog jong, hopelijk kan ik voor Oostenrijk aantreden op de Spelen van 2024 in Parijs.”

Nadal wil carrière verlengen

Eerder op de dag had Rafael Nadal ook een belangrijke aankondiging. “Hallo, iedereen. Ik heb besloten om niet deel te nemen aan Wimbledon dit jaar en ook niet aan de Olympische Spelen in Tokio”, aldus de twintigvoudige grandslamwinnaar. “Nooit een makkelijke beslissing om te nemen, maar ik heb geluisterd naar mijn lichaam. Na overleg met mijn team heb ik begrepen dat dit de juiste beslissing is.”

Nadal ging er onlangs in de halve finales van ‘zijn’ Roland Garros uit tegen Novak Djokovic. De Spanjaard wil het toernooi in Parijs graag een 14de keer winnen en dus neemt hij rust.

“Het doel is om mijn carrière te verlengen”, klinkt het. “En verder te doen met datgene waar ik gelukkig word. Dat is spelen op het allerhoogste niveau en vechten voor mijn professionele en persoonlijke doelen. Het feit dat er slechts twee weken tussen Roland Garros en Wimbledon zitten, maakt het niet makkelijker voor mijn lichaam om te recupereren na het altijd zware gravelseizoen. Het waren twee veeleisende maanden en deze beslissing is er dus eentje voor de middellange en lange termijn.”

Het is de tweede keer dat Nadal afzegt voor de Olympische Spelen. Ook in 2012 was hij er niet bij. Vijf jaar geleden in Brazilië won hij goud in het dubbelspel, in 2008 pakte de Spanjaard de olympische titel in het enkelspel. “De Olympische Spelen betekenen veel voor mij en zijn altijd een prioriteit voor een atleet. Ik heb er drie kunnen meemaken en ben vlaggendrager geweest voor mijn land.”

De 35-jarige Nadal schreef het grandslamtoernooi van Wimbledon al twee keer op zijn naam, in 2008 en 2010. Eerder paste Roger Federer voor zijn wedstrijd in de vierde ronde op Roland Garros, na een marathonpartij die hij had gewonnen. De Zwitser wilde niet riskeren om door fysieke klachten het grastoernooi in Londen te moeten missen.

Nadal won in zijn carrière twintig grandslamtitels, evenveel als Roger Federer. Zij delen daarmee het record. Novak Djokovic kwam op negentien titels door afgelopen week Roland Garros te winnen.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Team Belgium

Aangeraden