“Ministerieel besluit over aantal personen op evenementen als Tomorrowland komt na het Overlegcomité”

“Ministerieel besluit over aantal personen op evenementen als Tomorrowland komt na het Overlegcomité”

Foto: ISOPIX

Het ministerieel besluit (MB) rond evenementen tot 75.000 personen, zoals Tomorrowland, komt er na het overlegcomité van vandaag/vrijdag. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vrijdag in “De Ochtend” op Radio 1.

Verlinden benadrukt evenwel dat het kader voor dergelijke evenementen er wel degelijk al is. Ze wil het ook mogelijk maken om privébewaking in te schakelen voor de controle van het “covid safe ticket”.

De burgemeesters Jeroen Baert (Boom, N-VA) en Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA) hebben de vergunningsaanvraag voor een uitgestelde editie voor Tomorrowland eind augustus en begin september geweigerd. De burgemeesters zeggen onder meer dat het ministerieel besluit rond evenementen tot 75.000 personen er nog niet is en dat de politie het bijkomende werk rond het controleren van de coronacertificaten niet ziet zitten. Maar vooral de epidemiologische context baart hen zorgen.

LEES OOK. Rond de tafel zitten bleek geen optie: hoe organisatie Tomorrowland koud gepakt werd door verbod voor festival (+)

Lokale besturen beslissen

Dat het MB er nog niet is, noemt minister Verlinden vrijdag een “vreemd argument”. “Het MB dat we nu kennen loopt tot 30 juni, daarin staat geen verbod op grotere evenementen. Het MB voor de zomer wordt na het Overlegcomité van vandaag opgemaakt. We hebben altijd gezegd dat we daarvoor eerst de epidomologische situatie zouden evalueren. Het MB kan mijn inziens geen reden zijn om negatieve beslissing te nemen in Boom en Rumst”, zegt minister Verlinden.

Die benadrukt vrijdag ook dat de federale regering het kader al gecreëerd heeft om grote festivals mogelijk te maken. “Binnen dat kader kunnen de actoren en lokale besturen beslissen of een massaevenement mogelijk is. (...) Het komt aan de lokale besturen toe om daarover te oordelen, zij kennen de lokale toestand het best.”

LEES OOK. Bart Somers gaat met burgemeesters overleggen over Tomorrowland: “Als Pukkelpop kan, moet Tomorrowland ook kunnen”

“Meer privécontacten”

De minister begrijpt evenwel de bezorgdheden van de politie. Ze wil het daarom mogelijk maken om private beveiliging in te schakelen voor de controle van een “covid safe ticket”. Dat moet ervoor zorgen dat de politie zich kan focussen op haar taken.

Minister Verlinden wil overigens nog niet vooruitblikken op de beslissingen van het Overlegcomité van later vandaag, “maar het lijkt wel zo dat op basis van de gunstige evolutie van de cijfers we zeker ook voor wat privécontacten betreft, kunnen kijken naar versoepelingen of bijkomende mogelijkheden om met iets meer mensen aan een tafeltje te zitten, zeker buiten, en om iets meer mensen in de privéomstandigheden te ontmoeten. De cijfers laten dat toe vandaag”, zegt minister Verlinden. “We moeten natuurlijk voorzichtig zijn voor de varianten, maar het is toch onze wens om de zomer zo normaal mogelijk te laten verlopen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS