Als alle cijfers blijven dalen, kleurt België tegen eind juni groen op de Europese kaart: “Maar we moeten de Delta-variant goed in het oog houden”

Als alle cijfers blijven dalen, kleurt België tegen eind juni groen op de Europese kaart: “Maar we moeten de Delta-variant goed in het oog houden”

Foto: BELGA

Nog steeds blijven alle coronacijfers mooi dalen. En als het aantal besmettingen tegen dit tempo blijft dalen, zou België tegen eind juni al groen kunnen kleuren op de Europese kaart. Toch waarschuwt het crisiscentrum vrijdag ook voor de Delta-variant die waarschijnlijk binnenkort dominant zal worden. “Vorige week ging het nog om 3,9 procent van de besmettingen, nu gaat het al om 6,1 procent.”

LEES OOK. Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stevig dalen

Het gaat goed met de coronacijfers. Zowel het aantal besmettingen, het aantal hospitalisaties als het aantal overlijdens blijft dalen. “En ook in de scholen gaat het goed met de indicatoren, zowel bij de kinderen als bij de leerkrachten”, klonk het tijdens de persconferentie van het crisiscentrum.

Gemiddeld worden nu 671 besmettingen per dag geteld, dat is een daling van 43 procent vergeleken met de week daarvoor. Tegen dit tempo zou België zelfs tegen eind juni groen kunnen kleuren op de Europese kaart. Die daling doet zich voor in alle groepen en dan vooral bij de adolescenten. Ook bij de 50-plussers is er sprake van een sterke daling, volgens de experts heeft dat te maken met het aantal vaccinaties.

Alleen bij de dertigers is er nog een stijging omdat die mensen nog niet allemaal gevaccineerd zijn, klinkt het. Momenteel telt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het hoogste aantal besmettingen. Het aantal hospitalisaties blijft er ook lichtjes toenemen, klonk het tijdens de persconferentie.

Tegen eind juli 100 patiënten op afdeling intensieve zorg

Ook het aantal hospitalisaties blijft dalen. “Momenteel liggen nog 555 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat is 32 procent minder dan de week voordien. Er liggen ook nog 236 patiënten op een afdeling intensieve zorg. Maar als de cijfers zo blijven dalen, zouden tegen 13 juli nog maar 100 patiënten op intensieve kunnen liggen”, zei viroloog Steven Van Gucht.

LEES OOK. Dag zonder coronadoden nadert, maar dat zo houden is fictie: “Die nul zal tijdelijk zijn” (+)

Ook het aantal overlijdens blijft dalen. Deze week gaat het om gemiddeld 7 overlijdens per dag, vorige week waren dat er nog 11. Momenteel zijn het nog steeds ouderen die overlijden. Ook in de woonzorgcentra gaat het goed. Want ondanks enkele uitbraken zou de situatie er nog steeds erg stabiel zijn.

Delta-variant dominant

Maar hoewel het goed gaat met alle indicatoren, blijven de experten voorzichtig. Want de Delta-variant is duidelijk meer aanwezig. Vorige week ging het nog om 3,9 procent van de besmettingen, nu gaat het al om 6,1 procent. Volgens viroloog Steven Van Gucht is de kans groot dat de variant tegen eind juli dominant zal worden. “In Engeland zien we het aantal besmettingen stijgen ondanks de vele vaccinaties, dat willen we hier vermijden”, zegt hij. “Blijf daarom voorzichtig tijdens evenementen, vergaderingen en op vakantie”, waarschuwt de viroloog. Volgens de experten zou de impact van de varianten echter beperkt kunnen blijven dankzij de vaccinaties.

Met die cijfers gaat het trouwens ook goed. Al meer dan 51 procent van de volwassen bevolking kreeg al een eerste dosis van het vaccin. Eén derde werd al volledig gevaccineerd.

LEES OOK. Mondmaskers blijven thuis, ook zonder prik: leraren en leerlingen mogen uitkijken naar normaal schooljaar (+)

Corrigeer

MEER NIEUWS