Arbeidsauditeur overweegt om depots van koerierbedrijven te verzegelen

Arbeidsauditeur overweegt om depots van koerierbedrijven te verzegelen

Als de inbreuken zich blijven opstapelen kan de arbeidsauditeur de depots van de koerierbedrijven laten verzegelen. Foto: Boumediene Belbachir

Mechelen / Breendonk / Liezele / Ruisbroek / Puurs-Sint-Amands -

De Mechelse arbeidsauditeur is de onophoudelijke reeks sociale inbreuken die grote koerierbedrijven als GLS en PostNL en hun onderaannemers begaan, beu. Daarom wordt er nu overwogen om bij nieuwe flagrante inbreuken de depots gerechtelijk te laten verzegelen.

Enkele weken geleden raakte bekend dat het Mechelse arbeidsauditoriaat bedrijven als GLS en PostNL en verschillende onderaannemers gaat vervolgen op verdenking van inbreuken zoals sociale fraude en zwartwerk. De chauffeurs van de firma’s zouden volgens de arbeidsauditeur vaak in slechte omstandigheden moeten werken en ook onderbetaald worden.

Ondanks de dagvaardingen blijven de inbreuken op de sociale wetgeving zich gewoon opstapelen. Afgelopen maandag nog vond er een nieuwe controle plaats bij GLS in Puurs-Sint-Amands. 26 onderaannemers en 76 chauffeurs werden gecontroleerd. Bijna een op de twee onderaannemers bleek niet in orde te zijn. Het ging dan om inbreuken als zwartwerk, illegale tewerkstelling en inbreuken op de deeltijdse arbeid. Hetzelfde zou ook gebeurd zijn bij een controle bij PostNL.

Omdat de inbreuken blijven voortduren, denkt de arbeidsauditeur eraan om de depots van de koerierdiensten in de toekomst te laten verzegelen. Alleen mits een procedure kunnen de magazijnen weer ontzegeld worden en dan kunnen er strenge voorwaarden aan die ontzegeling worden opgelegd.

Na de zomervakantie behandelt de Mechelse rechtbank de eerste dossiers tegen de koerierdiensten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio