Instorting Antwerpse nieuwbouwschool: met belichting en kraanwerk gaat zoekactie naar vermisten ’s nachts verder

Video: GVA

Antwerpen -

In Antwerpen maken de hulpdiensten zich met extra belichting en gespecialiseerde kranen klaar om hun reddingsactie ’s nachts verder te zetten. Vrijdagmiddag stortte een stelling naar beneden, en een deel van een school in opbouw. Daarbij viel zeker één dode en acht zwaargewonden. Vijf andere mensen zijn nog vermist tussen het puin.

“We blijven zoeken naar mensen die het overleefd hebben, tot het tegendeel bewezen is”, blijft de brandweer hoopvol. De reddingsactie verloopt moeizaam. Er is instortingsgevaar, en er zijn speurhonden ingezet om de slachtoffers te lokaliseren. Die hebben al een paar keer alarm geslagen, maar telkens op plekken die nog niet konden worden bereikt.

De hulpdiensten krijgen vrijdagavond en -nacht ondersteuning van een aannemer die met gespecialiseerde kranen de grote brokstukken van het puin kan ruimen, zodat er verder kan worden gezocht. Die operatie zal allicht nog de hele nacht en mogelijk ook zaterdag nog de hele dag duren.

Wat er vrijdagmiddag precies gebeurde op de werf van de nieuwe basisschool in de wijk Nieuw Zuid, is nog niet duidelijk. Maar de bovenverdieping van de nieuwbouw zou deels naar beneden zijn gekomen, alsook ook de stelling naast het gebouw.

Uit de eerste berichten bleek dat er sprake was van zeker twintig gewonden. De brandweer kon snel een tiental personen van onder het puin bevrijden. Brandweerzone Antwerpen bevestigde eerder dat er negen personen zijn opgenomen in het ziekenhuis. “Acht van hen zijn er nog heel erg aan toe”, luidt het. Vier zouden in levensgevaar zijn. Voor zover bekend gaat het om arbeiders die op de bouwwerf aan de slag waren.

Vier van de nog vermiste personen zijn Portugese werknemers van Goorden Bouw en Service. Dat bevestigt het bedrijf aan de Gazet van Antwerpen. De brandweer heeft contact met hen. Goorden Bouw en Service was gevels aan het plaatsen, de werknemers stonden op de stelling toen het gebouw instortte.

“Wij vrezen voor het leven van onze twee collega’s”

De firma Carro-Bel, die in onderaanneming voor aannemer Democo werkte, was met een tiental personen aan het chappen op de vierde verdieping net onder het dak, toen het gebouw het begaf. “Twee van onze mensen (allebei met de Belgische nationaliteit, red.) zijn nu al zeven uur vermist. We vrezen het ergste”, zegt technisch directeur Gregory De Smet. “De kraan van onze kraanman staat er nog, wankel. We vrezen dat hij eruit gesprongen is toen het dag wegschoof en dat hij ergens onder het puin ligt. We hebben geen teken van leven meer vernomen. Ook niet van onze andere collega. We hopen dat ze zich toch nog in veiligheid hebben kunnen brengen maar onze hoop is niet groot”. Eén andere collega is gewond overgebracht naar het ziekenhuis. De rest van de Carro-Bel-groep is ongedeerd.

Wat er precies gebeurd is, is ook voor De Smet niet duidelijk. “Het onderzoek zal dat moeten uitwijzen. Mij lijkt het of een oversteek, een zwevend element het begeven heeft. En daarna zijn de poutrelles naar beneden gekomen”.

Het incident heeft ook al één dodelijke slachtoffer geëist. Die persoon ligt nog steeds onder het puin. Het is niet duidelijk of het dodelijke slachtoffer een arbeider van Carro-Bel was.

Stabiliteit

“De stabiliteit van het gebouw is zo goed als nihil, dus we moeten de situatie heel voorzichtig benaderen”, aldus politiewoordvoerder Wouter Bruyns aan VRT NWS. De civiele bescherming helpt alvast met reddingshondenteams en een drone.

Een Hongaarse arbeider van Democo stapte net voor de instorting van de stelling. “We waren met een paar man bezig met het plaatsen van de gevelstenen. Op de vierde en vijfde verdieping van het gebouw waren mensen een stuk chape aan het openbreken”, zegt hij aan de Gazet van Antwerpen. Zijn team van twaalf is levend en wel uit de instorting gekomen, verschillende collega’s werden wel naar het ziekenhuis gebracht.

De stelling op de werf op Nieuw Zuid is van Kontrimo. Zaakvoerder van Kontrimo, Michel Van den Brande, reageerde op Radio 1: “Er waren geen mensen van Kontrimo aanwezig”, zei hij. “Er is mogelijk een menselijke fout gebeurd op de werf. Dat kan gebeuren, met zware gevolgen. Wij zijn geen robots.”

Instorting Antwerpse nieuwbouwschool: met belichting en kraanwerk gaat zoekactie naar vermisten ’s nachts verder

Onweer

De reddingsactie is allesbehalve evident en er werd ook lang rekening houden met het feit dat er stormweer op komst was. Maar dat blijkt intussen gelukkig niet het geval te zijn. Daardoor kunnen de hulpdiensten verder werken. De stad Antwerpen vraagt wel aan omwonenden van de instorting in de wijk Nieuw Zuid om ramen en deuren voorlopig gesloten te houden en binnen te blijven. “De hevige wind kan zorgen voor opwaaiend stof”, klinkt het. “De hulpdiensten monitoren de situatie in de omgeving.”

Het afhandelen van het incident zorgt ook voor veel verkeershinder in de omgeving. De hulpdiensten vragen om hen de ruimte te geven om hun werk te doen en de omgeving dus te vermijden.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bracht vrijdagavond een bezoek aan de plaats van het incident om de hulpdiensten een hart onder de riem te steken. Het Koninklijk Paleis laat dan weer weten dat er vrijdagavond een telefonisch onderhoud plaatsvond met Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Koning Filip biedt zijn deelneming aan de slachtoffers en hun familie, wenst de gewonden veel beterschap en dankt de hulpdiensten voor hun werk.

Intussen werd er ook een gerechtsdeskundige aangesteld die op de plek van het drama de nodige vaststellingen doet. Dat meldt arbeidsauditeur Pieter Wyckaert (Arbeidsauditoraat Antwerpen). “Ook hij zal nu wel eerst moeten afwachten tot de zoekactie is afgerond. Een gerechtelijk onderzoek is nog niet opgestart. Mocht het nodig zijn, dan kan ik een onderzoeksrechter vorderen.”

(Lees verder onder de foto)

Instorting Antwerpse nieuwbouwschool: met belichting en kraanwerk gaat zoekactie naar vermisten ’s nachts verder
Instorting Antwerpse nieuwbouwschool: met belichting en kraanwerk gaat zoekactie naar vermisten ’s nachts verder
Foto: bfm

Nieuwe basisschool

Het gebouw in kwestie betreft een nieuwbouw basisschool waar het stedelijk onderwijs en het gemeenschapsonderwijs GO! de krachten zouden bundelen. De nieuwe school, die op 1 september de deuren zou openen, zou onderwijs moeten aanbieden voor tweehonderd kleuters en driehonderd lagereschoolkinderen.

De school zou geen klassieke school worden: in de plaats van klaslokalen zou er gewerkt worden met grote studio’s, die indien nodig zouden onderverdeeld kunnen worden in verschillende kleinere ruimtes.

Instorting Antwerpse nieuwbouwschool: met belichting en kraanwerk gaat zoekactie naar vermisten ’s nachts verder
Foto: BFM
Instorting Antwerpse nieuwbouwschool: met belichting en kraanwerk gaat zoekactie naar vermisten ’s nachts verder
Corrigeer

MEER NIEUWS