Brusselse rechtbank beveelt AstraZeneca vaccins te leveren, maar minder dan EU eiste

Brusselse rechtbank beveelt AstraZeneca vaccins te leveren, maar minder dan EU eiste

Foto: REUTERS

De rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft farmabedrijf AstraZeneca bevolen om tegen 27 september 50 miljoen doses van zijn coronavaccin te leveren aan de lidstaten van de Europese Unie. Dat zijn er minder dan de Europese Commissie had geëist, maar die claimt niettemin een overwinning.

“Deze beslissing bevestigt ons standpunt: AstraZeneca heeft de engagementen in het contract niet nageleefd. Het is goed om te zien dat een onafhankelijke rechter dit nu heeft bevestigd”, zo reageert voorzitter Ursula von der Leyen vrijdagmiddag op het oordeel van de Brusselse rechtbank.

De Commissie had AstraZeneca in april voor de rechter gedaagd omdat ze meende dat het bedrijf het voorkoopcontract over de levering van zijn vaccin Vaxzevria niet had nageleefd. De twee partijen hadden in augustus 2020 een voorkoopcontract gesloten over de levering van 120 miljoen doses tegen eind maart 2021, en 300 miljoen doses tegen eind juni. Eind maart had AstraZeneca er echter slechts 30 miljoen afgeleverd.

De Commissie had bij de rechter geëist dat AstraZeneca tegen eind juni de overige 90 miljoen doses van het eerste kwartaal zou bezorgen. De rechtbank gaat echter niet zo ver. Bovenop de 30 miljoen doses van eind maart eist ze van de Brits-Zweedse producent de levering van nog eens 50 miljoen doses: 15 miljoen tegen 26 juli, 20 miljoen tegen 23 augustus en 15 miljoen tegen 27 september. Het bedrijf moet een boete van 10 euro betalen per vaccin dat niet op tijd wordt afgeleverd.

AstraZeneca heeft de beslissing vrijdag gunstig onthaald. Het bedrijf wijst erop dat het intussen meer dan 70 miljoen doses heeft afgezet in de EU en dat de kaap van 80 miljoen tegen eind deze maand al ruimschoots gehaald zal worden. “AstraZeneca heeft zijn akkoord met de Commissie volledig voldaan en blijft focussen op onze dringende opdracht om een doeltreffend vaccin te leveren”, zei bedrijfsadvocaat Jeffrey Pott in een persmededeling. Het bedrijf maakt onder meer uit de beslissing op dat de Commissie geen exclusiviteit of prioriteit over andere klanten had.

“Niet langer verstoppen”

De advocaten van het andere kamp houden er een andere lezing op na. Zij hameren op het onderscheid tussen het gerechtelijke bevel en de contractuele verplichtingen. De juristen onthouden uit de beslissing van de rechter dat AstraZeneca zijn contractuele verplichtingen met de Commissie op ernstige wijze heeft geschonden. Het contract bevatte inderdaad geen resultaatsverbintenis, klinkt het, maar wel een engagement om de best mogelijke inspanningen te doen om tijdig te leveren, en dat heeft AstraZeneca nagelaten door de Britse sites niet in te schakelen voor productie voor de EU-lidstaten.

“AstraZeneca kan zich niet langer verstoppen achter het argument dat sommige sites niet gebruikt kunnen worden. Dit biedt een fundament om het bedrijf te dwingen zijn contractuele verplichtingen na te komen”, luidt het in het Berlaymontgebouw. Voor de rechter stelde de producent naar verluidt dat het tot december kan duren vooraleer alle 300 miljoen doses zijn geleverd. Dat zou volgens de Europese bronnen nu een pak sneller kunnen gaan.

Corrigeer

MEER NIEUWS