NoordSter viert tiende verjaardag met zomerbier Wijze Gijs

NoordSter viert tiende verjaardag met zomerbier Wijze Gijs

Norman Sterkens schenkt een Wijze Gijs in. Foto: Tommy Maes

Balen -

Norman Sterkens van bierbedrijf NoordSter uit Balen bracht tien jaar geleden met Norman een eerste bier op de markt. Om die verjaardag te vieren, brengt hij het zomerbier Wijze Gijs uit.

Norman Sterkens uit Balen is al 20 jaar actief als hobbybrouwer, maar in 2011 richtte hij het bierbedrijf NoordSter op om het blonde bier Norman op de markt uit te brengen. “Mijn eerste bier doet het nog altijd heel goed, maar ondertussen zijn er nog enkele andere exemplaren bijgekomen”, vertelt Norman Sterkens.

“Enkele jaren na Norman bracht ik het roodbruine bier Lusja uit. De naam daarvan verwijst naar mijn vrouw. Toen Noordster vijf jaar bestond, heb ik van Lusja een beperkte barrel-aged versie uitgebracht en twee jaar geleden kreeg mijn neef een zoon en daarvoor ontwikkelde ik het koffiebier Jacks Coffee. Het 10-jarig bestaan van NoordSter wil ik ook vieren met een nieuw bier.”

NoordSter viert tiende verjaardag met zomerbier Wijze Gijs
De vier bieren in het assortiment van NoordSter: Norman, Lusja, Jack’s Coffee en Wijze Gijs. Foto: Tommy Maes

Dat wordt het zomerbier Wijze Gijs, waarvan de naam verwijst naar petekind Gijs die nu ook 10 jaar wordt. “Gijs krijgt zijn eigen bier cadeau, al moet hij nog 6 jaar wachten om het te mogen drinken”, grapt Norman. “De ‘wijze’ is een verwijzing naar de aard van het bier. Wijze Gijs bevat 60% tarwemout en is daarmee vergelijkbaar met het Duitse Weissen-bier. Het verschil met het Duitse tarwebier is dat ik geen citroen- en appelsienschillen verwerk in het brouwproces, maar wel enkele Amerikaanse hopsoorten die een vergelijkbaar citrusaroma geven. Het resultaat is een verfrissend zomers bier met een alcoholgehalte van 6,5%.”

Wijze Gijs is onder meer verkrijgbaar bij enkele lokale drankhandelaars, webshops met lokale producten en bij NoordSter zelf. Deze zomer kan je het bier ook nuttigen bij NoordSter zelf tijdens de Zomerse Zondagse Terrasdagen. Iedere zondag van juli en augustus is de tuin van Norman en Lusja ingericht als terras. Bezoekers kunnen tussen 14u en 20u komen genieten van de diverse bieren van NoordSter. “Dit jaar heb ik ook enkele wandelroutes en fietstochten uitgewerkt met start en aankomst bij NoordSter. De beschrijving van de routes kan je op ons terras verkrijgen”, vertelt Norman.

NoordSter, Zilverberkdreef 1, Balen, www.noordster.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio