OVERZICHT. Wie heeft wat nodig om door te stoten naar de knock-outfase?

OVERZICHT. Wie heeft wat nodig om door te stoten naar de knock-outfase?

Foto: ISOPIX

De tweede en derde speeldag van Euro 2020 zorgen altijd voor de eerste rekenwerkjes bij alle landen. Wie heeft wat nodig om in de volgende ronde te geraken? En wie kan dan tegen elkaar uitkomen? Een overzicht.

Door naar de volgende ronde:

België, Italië, Nederland, Wales

Groep A

Afgerond: Italië (9, door naar volgende ronde), Wales (4, door naar volgende ronde), Zwitserland (4) en Turkije (0)

Zwitserland eindigde derde op basis van doelsaldo, maar is na de resultaten in groepen B en C al zeker van een plek bij de vier beste derdes en stoot dus door naar de achtste finales.

Groep B

Afgerond: België (9, door naar volgende ronde), Denemarken (3, door naar volgende ronde), Finland (3) en Rusland (3).

Finland eindigde derde op basis van doelsaldo en moet afwachten of het de volgende ronde haalt. De vier beste derdes stoten door naar de achtste finales.

Groep C

Afgerond: Nederland (9, door naar volgende ronde), Oostenrijk (6, door naar volgende ronde), Oekraïne (3) en Noord-Macedonië (0).

Oekraïne eindigde derde en moet afwachten of het de volgende ronde haalt. De vier beste derdes stoten door naar de achtste finales.

Groep D

Dinsdag: Kroatië (1) vs Schotland (1),Tsjechië (4) vs Engeland (4)

Tsjechië is al zeker van de volgende ronde. De Tsjechen gaan door als groepswinnaar als ze niet verliezen van Engeland. Ze eindigen in de top twee als ze verliezen en Schotland klopt Kroatië. Ze worden enkel derde als ze verliezen en Kroatië wint met genoeg verschil om hem te kloppen op doelpuntensaldo.

Engeland is al zeker van de volgende ronde. Bij winst tegen Tsjechië zijn ze groepswinnaar. Ze worden enkel derde als ze verliezen en Schotland wint met genoeg verschil om hem te kloppen op doelpuntensaldo.

Schotland moet winnen om maximaal derde te worden, maar het kan Engeland nog voorbij gaan op basis van doelpuntensaldo bij verlies van Engeland.

Kroatië moet winnen om maximaal derde te worden, maar het kan Tsjechië nog voorbij gaan op basis van doelpuntensaldo bij verlies van Tsjechië.

Groep E

Woensdag: Slovakije (3) vs Spanje (2) , Zweden (4) vs Polen (1)

Zweden is al zeker van de volgende ronde. Als Zweden verliest tegen Polen en de andere wedstrijd eindigt op een gelijkspel, wordt Zweden-Slovakije-Polen van elkaar gescheiden voor de derde plaats op basis van onderlinge resultaten. Als Zweden verliest, worden ze derde.

Polen gaat door als tweede als ze winnen en de andere wedstrijd eindigt niet op een gelijkspel.

Spanje gaat door als ze winnen van Slovakije. Als ze gelijkspelen eindigen ze derde, tenzij Polen wint.

Slovakije gaat door als ze winnen van Spanje of gelijkspelen terwijl Zweden niet verliest.

Groep F

Woensdag: Portugal (3) vs Frankrijk (4), Duitsland (3) vs Hongarije (1)

Frankrijk is door de resultaten in de andere groepen al zeker van de volgende ronde. Als Frankrijk wint, of als Frankrijk gelijk speelt Duitsland niet wint van Hongarije, eindigt het eerste in de poule. Als Frankrijk verliest en Hongarije wint, zal het doelsaldo bepalen wie op de tweede plaats eindigt.

Duitsland gaat door naar de volgende ronde als ze winnen, of als ze gelijk spelen en Frankrijk niet verliest van Portugal. Duitsland eindigt eerste in de poule als ze winnen en Frankrijk niet wint. Duitsland eindigt op de derde plaats als ze gelijk spelen én Frankrijk verliest, of als zowel Portugal als Duitsland verliezen.

Portugal gaat door naar de volgende ronde als ze winnen, of als ze gelijk spelen en Duitsland verliest. Portugal eindigt eerste in de poule als ze winnen en Duitsland niet wint. Portugal eindigt als vierde in de groep als ze verliezen én als Duitsland ook verliest.

Hongarije gaat als tweede door naar de volgende ronde als ze winnen en als Portugal verliest. Als Hongarije wint en Frankrijk verliest, zal het doelsaldo bepalen wie als tweede eindigt. Hongarije eindigt derde als ze winnen en als de andere wedstrijd op een gelijkspel eindigt.

1/8ste finales

Zaterdag 26 juni

Wales vs 2B (18:00, Amsterdam)

Italië vs 2C (21:00, Londen)

Zondag 27 juni

Nederland vs 3D/E/F (18:00, Budapest)

1B vs 3A/D/E/F (21:00, Sevilla)

Maandag 28 juni

2D vs 2E (18:00, Kopenhagen)

1F vs 3A/B/C (21:00, Boekarest)

Dinsdag 29 juni

1D vs 2F (18:00, Londen)

1E vs 3A/B/C/D (21:00, Glasgow)

Beslissingscriteria

In eerste instantie zijn teams gerangschikt op het aantal punten in alle groepswedstrijden. Mochten twee of meer teams hetzelfde puntenaantal hebben, dan bepalen de volgende criteria hun positie:

 1. Hoogste aantal punten verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de teams;
 2. Doelsaldo verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de gelijk eindigende teams (als er meer dan twee teams gelijk staan);
 3. Hoogste aantal gescoorde doelpunten verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de teams (als er meer dan twee teams gelijk staan);
 4. Mochten er, na het toepassen van criteria 1 t/m 3, nog steeds twee teams gelijk eindigen, dan moeten criteria 1 t/m 3 opnieuw worden toegepast tussen deze twee teams. Staan deze teams dan nog steeds gelijk, dan wordt de positie bepaald door criteria 5 t/m 9;
 5. Doelsaldo verkregen bij alle wedstrijden in de groep;
 6. Hoogste aantal gescoorde doelpunten verkregen bij alle wedstrijden in de groep;
 7. Mochten er twee teams in de laatste groepswedstrijd tegen elkaar spelen, de wedstrijd in een gelijkspel eindigen en de teams gelijk staan volgens criteria 1 t/m 6, dan spelen deze twee teams een strafschoppenserie om hun positie te bepalen. Dit geldt niet als er nog een ander team in dezelfde groep gelijk staat met deze twee teams;
 8. Fair-Playklassement van het toernooi (1 punt voor een enkele gele kaart, 3 punten voor een rode kaart ten gevolge van 2 gele kaarten, 3 punten voor een directe rode kaart, 4 punten voor een gele kaart gevolgd door een directe rode kaart);
 9. Positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst;

De vier beste derde ploegen worden bepaald volgens volgende criteria:

 1. Hoogste aantal punten verkregen bij de onderlinge wedstrijden in hun groep;
 2. Doelsaldo verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de gelijk eindigende teams;
 3. Hoogste aantal gescoorde doelpunten verkregen bij de onderlinge wedstrijden tussen de gelijk geëindigde teams;
 4. Fair-Playklassement van het toernooi (1 punt voor een enkele gele kaart, 3 punten voor een rode kaart ten gevolge van 2 gele kaarten, 3 punten voor een directe rode kaart, 4 punten voor een gele kaart gevolgd door een directe rode kaart);
 5. Positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst
Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden