‘Verborgen helden van het afstandsonderwijs’ krijgen statuut

 

 ©  BART DEWAELE

Na een jaar waarin de laptop en het internet belangrijker was dan ooit, wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de ICT-coördinatoren een eigen statuut geven. Ook het geld voor ICT-coördinatie stijgt met 70 procent: van 32 miljoen euro per jaar naar 54 miljoen euro per jaar.

“De ICT-coördinatoren hebben tijdens de coronacrisis fantastisch werk geleverd”, zegt Weyts, die het heeft over “verborgen helden van het afstandsonderwijs”. Vaak was het de leerkracht informatica, maar soms ook de leerkracht aardrijkskunde of LO. Met een apart statuut moeten ICT-coördinatoren zich volledig kunnen toespitsen op, jawel, ICT.

De erkenning en het geld komen met hoge verwachtingen. “De ICT-coördinatoren moeten niet alleen technisch, maar ook pedagogisch en beleidsmatig bijdragen aan het digitaal onderwijs in de school”, stelt Koen Vandenhoudt, voorzitter van de Vlaamse ICT-coördinatoren Liga.

Anciënniteit

Vandenhoudt spreekt van een mijlpaal. “Tot nog toe zette de overheid in op de performantie van netwerken, hardware en software. Nu investeert ze ook in mensen”. Tegelijkertijd plaatst hij de hervorming ook in perspectief: “Een stijging van 70 procent van heel weinig, is nog altijd weinig.” Daarenboven is er nog onduidelijkheid over de loonsverwachting voor de coördinatoren in het nieuwe statuut. Voor de leerlingen is 1 september nog veraf, maar voor de scholen die de statutaire ICT-coördinatoren moeten aantrekken komt de eerste schooldag allicht te vroeg.

Voorlopig zullen IT’ers uit de privésector hun anciënniteit niet kunnen verzilveren bij een carrièreswitch naar het onderwijs als coördinator, iets waar Jo Brouns (CD&V) vanuit de meerderheid voor pleit. Die betwijfelt of de nodige expertise nu wel aangetrokken kan worden. (tr, jvde)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie