Nafi Thiam haalt degelijk niveau op 200 meter in Nijvel, Cynthia Bolingo duikt onder olympische limiet

Nafi Thiam haalt degelijk niveau op 200 meter in Nijvel, Cynthia Bolingo duikt onder olympische limiet

Foto: BELGA

Cynthia Bolingo heeft zich zaterdag in Nijvel geplaatst voor Tokio op de 200 meter. Ze dook voor het eerst onder de 23 seconden en klokte 22.79. Haar olympisch ticket voor de 400 meter had ze al op zak. Ook Nafi Thiam liep in Nijvel de 200 meter en presteerde degelijk. De olympische kampioene zevenkamp benaderde met 24.48 haar persoonlijk record tot op elf honderdsten.

LEES OOK (+). “Ik wil nergens spijt van hebben”: Nafi Thiam gaat deze zomer in Tokio voor haar tweede olympisch goud

Een gezellig uitje onder vriendinnen was het niet in Nijvel. Bolingo en Thiam waagden zich samen aan de 200 meter, maar veel samen was er niet aan. Bolingo ging er van in de eerste meters als een speer vandoor. “Ze was de locomotief vandaag, maar wel een locomotief die veel te snel ging voor mij”, zei Thiam na afloop. Ze liet het niet aan haar hart komen. ”Ik heb al bijna twee jaar geen 200 meter gelopen. Dan is het lang niet slecht om tot op één tiende van mijn record te komen.”

De chrono was in Nijvel niet de grootste bezorgdheid voor Thiam. “Mijn bedoeling was vooral om wat ritme op te doen en dat is gelukt. Ik weet weer waar ik aan moet werken. De prestatie geeft mij niet speciaal veel vertrouwen, maar het is ook niet dat ze slecht is voor mijn vertrouwen. Het is gewoon goed om die 200 meter in de benen te hebben. Ik heb trouwens nog hard getraind deze week, dus uitgerust was ik niet.” Het was meteen ook de enige 200 meter voor Thiam in aanloop naar Tokio.

Nafi Thiam haalt degelijk niveau op 200 meter in Nijvel, Cynthia Bolingo duikt onder olympische limiet
Foto: BELGA

Thiam verscheen in Nijvel aan de start met ingetapete voeten en knieën. Moeten we ons zorgen maken? “Nee, het is niks ergs”, klinkt het. ”Mijn achillespezen spelen al een tijdje af en toe op en die tape dient als ondersteuning. En sinds twee dagen is er ook een pijntje aan mijn linkerknie, maar niks om mij zorgen over te maken. In aanloop naar de Spelen neem ik geen enkel risico, dus als ik hier in de opwarming pijn had gevoeld, was ik niet van start gegaan.”

De olympische voorbereiding van de titelverdedigster op de zevenkamp loopt stilaan op haar einde. Volgende week werkt ze op het BK nog het hoogspringen af, drie dagen later volgt een 100 meter horden in eigen Luik. That‘s it. In juli volgen er geen wedstrijden meer. Thiam moet stilaan klaar zijn voor de grote strijd op 4 en 5 augustus, en zo voelt ze zich ook. “Ik ben in vorm en alles loopt zoals gepland. Ik ben klaar voor Tokio. Als atleet zie je altijd nog werkpunten, maar ik kan moeilijk vier keer per dag trainen. Ik heb alles gedaan om in topvorm naar Japan te trekken”, besluit ze.

Bolingo pakt uit

De grote uitblinkster van de meeting in Nijvel was niet Thiam, maar haar vriendin Cynthia Bolingo. Die liep dikke persoonlijke records op zowel 100 als 200 meter. Op de 100 meter schuift ze met 11.28 voorbij Rani Rosius naar de tweede plaats op de Belgische ranking aller tijden. Op de 200 meter ging ze met 22.79 voor het eerst onder de grens van de 23 seconden en één honderdste onder de olympische limiet. Bolingo is nu geplaatst voor Tokio op zowel 200 als 400 meter.

Nafi Thiam haalt degelijk niveau op 200 meter in Nijvel, Cynthia Bolingo duikt onder olympische limiet
Foto: BELGA

“Ik wilde die olympische limiet op de 200 meter héél graag lopen”, verklapte Bolingo na afloop. ”Zelfs al weet ik maar al te goed dat een dubbel in Tokio zo goed als onmogelijk is. Het is gewoon een mooie persoonlijke erkenning. Mijn kansen op de 400 meter zijn nog altijd groter en meer dan waarschijnlijk opteer ik daarvoor, maar ik moet het nog even bespreken met de coach.”

Week na week sloopt Bolingo het ene persoonlijke record na het andere. Op de 400 meter liep ze zelfs het Belgisch record. Is ze niet te vroeg in vorm? “Alleen God weet dat”, klinkt het. ”We zullen het in Tokio zien. Ik ga er momenteel alvast van genieten dat ik zo in vorm ben.”

LEES OOK. Papa verloren aan corona en hartsvriendin van Nafi Thiam: 7 dingen die u moet weten over Belgisch recordhoudster Cynthia Bolingo

Corrigeer

MEER NIEUWS

Team Belgium

Aangeraden