Tiental gewonden door stormweer in Wallonië, ook vandaag nog onweer in de lucht

Video: rr

Het onweer dat zaterdagavond over België getrokken is, heeft voor heel wat schade gezorgd in het zuiden van het land, voornamelijk in Namen. Daken werd afgerukt, bomen vielen om en er raakte een tiental mensen gewond. Ook zondag wordt er nog onweer verwacht.

Tiental gewonden door stormweer in Wallonië, ook vandaag nog onweer in de lucht
Schade na het stormweer zaterdag Foto: Sudinfo, D.R.

In Beauraing, in de provincie Namen, zijn dertien mensen op een terras van het café Pélerin gewond geraakt door hevige wind. Nog vier anderen, die zich niet op het terras bevonden, raakten gewond. Volgens de autoriteiten passeerde een kleine tornado over de stad, waarna het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd. In totaal raakten zeventien mensen lichtgewond, een vijftigtal gebouwen liep schade op. “Het was apocalyptisch”, vertelde een getuige aan Sudinfo.

Een jonge vrouw, die er zelf op het terras zat, kon getuigen hoe sommige mensen probeerden te schuilen in het café. “Het personeel probeerde een soort van dak vast te houden om de mensen te beschermen, maar het werd uiteindelijk door de wind afgerukt. De storm was er plots. Een boom werd getroffen door de bliksem en in tweeën gesneden, waarna die op het terras van het café recht tegenover ons viel.”

Ook op andere plekken in Beauraing waaiden heel wat bomen om, hetgeen voor verkeersproblemen zorgde. Het cultureel centrum biedt tijdelijk onderdak voor slachtoffers van het noodweer.

De burgemeester trok zondag met politie, brandweer en verzekeraars langs de getroffen inwoners. De schade blijkt zelfs nog groter dan gedacht. Zo zijn een tiental huizen compleet onbewoonbaar nadat het dak is weggerukt en vensters zijn weggeblazen. “Palen liggen op de grond, bomen liggen op de weg. Tuinhuizen zijn op daken beland, en de dakplaten van de sporthal zijn verdwenen. Een catastrofe”, aldus burgemeester Marc Lejeune . Volgens de burgemeester is het een mirakel dat niet meer mensen gewond zijn geraakt.

Het is ook niet meteen duidelijk of de kinderen uitde buurt naar school zullen kunnen gaan, het Notre-Dame Instituut zou momenteel contact aan het opnemen zijn met de ouders om de organisatie te regelen.

LEES OOK. Blikseminslag zet woning in lichterlaaie (+)

(Lees verder onder de foto)

Ook elders in de provincie zorgde het stormweer voor schade. Zo werd een tiental daken afgerukt in de dorpen Eprave (Rochefort) en Mont-Gauthier (Rochefort). Ook het dak van de kerk van Laloux moest eraan geloven

Zaterdagavond is ook een woning in Saint-Servais, ook in Namen, door de bliksem getroffen. Dat meldt de brandweer van de zone NAGE (Namur, Andenne, Gembloux, Eghezée). Het dak van het huis raakte beschadigd en de bliksem veroorzaakte een beginnende brand. Door een snelle tussenkomst van de brandweer kon erger vermeden worden.

Ook in de provincie Luik moest de brandweer uitrukken voor schade na het zware onweer van zaterdagavond. In totaal ging het om een vijftigtal tussenkomsten. Die tussenkomsten bleven beperkt tot het opruimen van de schade door gevallen bomen en takken, en het leegpompen van kelders. Er vielen geen gewonden

In Luxemburg moest de brandweer een honderdtal interventies uitvoeren. Bomen waaiden om en kabels werden afgerukt. De brandweer diende ook verscheidene kelders leeg te pompen, en in Libramont werd het dak van een woning weggeblazen. De hulpdiensten waren zondagochtend nog in de weer voor tussenkomsten.

Ook schade in Vlaanderen

Enkele plekken in Oost-Vlaanderen kregen het afgelopen nacht hard te verduren kregen. Hier en daar stonden straten blank en liepen kelders en garages onder, maar het meeste werk hadden de brandweerzones met het ruimen van het wegdek dat werd overspoeld met modder.

“In de loop van de nacht en zondagochtend kregen we 115 oproepen binnen naar aanleiding van het noodweer, waarvan het grootste deel uit de oostkant van onze brandweerzone: Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en Herzele”, vertelt Peter De Vijlder, zonecommandant van brandweerzone Vlaamse Ardennen. “De meeste oproepen gaan over modderstromen, waarbij we vooral werk hebben met het ruimen van de openbare weg.” Ook de buren van brandweerzone Zuidoost (o.a. Ninove, Aalst, Lede) moeten volgens De Vijlder vol aan de bak.

In Wetteren kregen ze zelfs te kampen met een wolkbreuk. Net voor middernacht gingen de hemelsluizen open, waarna verschillende straten blank kwamen te staan. De brandweerzone kreeg er meldingen binnen van ondergelopen kelders en garages, maar het meeste werk gaat naar het ruimen van het wegdek. “Verschillende straten stonden korte tijd blank, maar wanneer het water wegtrekt blijft de modder achter. We kregen op onze post alleen al zo’n 50 oproepen binnen”, vertelt men bij brandweerpost Wetteren..

Bij brandweerzone Centrum in Oost-Vlaanderen staan de telefoons nog altijd roodgloeiend, ze blijven er in de loop van zondag de ene oproep na de andere binnenkrijgen. “Het gaat vooral over modder op de rijbaan, losgekomen riooldeksels en andere zaken die met wateroverlast gepaard gaan. De meldingen komen uit heel zuidelijk Oost-Vlaanderen, van Oosterzele over Ninove tot in Geraardsbergen”, klinkt het daar.

Ook in Zottegem had de brandweer zijn handen vol. De oproepen waren vooral geconcentreerd in Oombergen en Hillegem, daar raakten rijwoningen onder water. Hier en daar liepen kelders onder water en was er modder op de rijweg.

LEES OOK. Straten staan blank in Wetteren en Oosterzele (+)

Rukwinden

Zondag is het eerst nog zwaarbewolkt en grijs maar geleidelijk wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Het blijft een groot deel van de dag droog maar op het einde van de namiddag neemt de kans toe op regen- en onweersbuien in het zuidoosten van het land. De maxima schommelen tussen 19 graden aan de kust en 26 graden in het oosten van het land. De wind waait eerst matig uit het zuidwesten, later zwak veranderlijk en matig uit noord tot noordwest in de noordwestelijke helft van het land. Dat meldt het KMI.

Zondagavond en -nacht wordt het opnieuw zeer wisselvallig met perioden van regen en intense buien met lokaal onweer die vanuit het zuidoosten naar het centrum en het westen trekken. De minima liggen tussen 15 en 18 graden. De wind waait zwak tot matig uit noord tot noordnoordoost. Tijdens de onweersbuien zijn rukwinden mogelijk tot 70 à 80 km/u.

LEES OOK. Onweer, donder en bliksem: trek de stekkers uit en alle andere dingen die je moet weten (+)

Maandag in de voormiddag verlaat een mogelijk actieve regen- en onweerszone ons land via het noorden. Overdag blijft de atmosfeer onstabiel en wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt met nog enkele buien. De maxima liggen tussen 17 graden in het westen en 23 graden in de Kempen. De wind waait overwegend zwak tot matig uit noord tot noordoost. In het oosten is de wind eerder zwak uit veranderlijke richtingen.

Dinsdag handhaaft een opvullende depressie boven Frankrijk vochtige en onstabiele lucht boven ons land. Het wordt wisselend bewolkt met in de loop van de dag opnieuw enkele buien. De maxima liggen tussen 17 en 21 graden. De wind waait overwegend matig uit noordoost.

Opnieuw opklaringen

Woensdag breidt het hogedrukgebied der Azoren geleidelijk zijn invloed uit over de Britse Eilanden en onze streken. Het wordt droog met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. De maxima liggen tussen 17 en 21 graden. De wind waait zwak tot soms matig uit noordelijke richtingen.

Donderdag wordt het vrij mooi en vrij zacht met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. De maxima liggen tussen 18 en 22 graden. De wind waait zwak uit noord, later krimpend naar west.

Vrijdag neemt de bewolking geleidelijk toe vanuit het westen, later gevolgd door lichte regen. De maxima liggen tussen 19 en 23 graden. Zaterdag lijkt het opnieuw wisselvallig te worden met toenemende kans op regen- en onweersbuien. Maxima tussen 19 en 23 graden.

Corrigeer

MEER NIEUWS