Eindelijk weer leven in leegstaande kinderboerderij van Wilrijk

Eindelijk weer leven in leegstaande kinderboerderij van Wilrijk

Foto: Jan Van der Perre

Wilrijk -

Er ligt weer een toekomst open voor de kinderboerderij aan de Lievevrouwkesbosweg in Wilrijk. De stad zette de samenwerking al in 2017 stop met de vorige uitbater, maar er volgde een juridisch steekspel en de boerderij staat al jaren leeg. De stad en het district lanceren nu een oproep naar kandidaten om er weer een sociale, educatieve en ecologische werking uit te bouwen. Met een aanbod voor kwetsbare jongeren uit de bijzondere jeugdzorg.

De uitbater moet “een basisaanbod voorzien van actieve natuur-, milieu- en landbouweducatiewerking voor scholen, families en kinderen. Op deze manier wordt de plek een open boerderij die mensen samenbrengt”, klinkt het. De kwetsbare jongeren kunnen dan onder begeleiding zinvolle activiteiten uitvoeren.

Kandidaten mogen een projectvoorstel indienen onder gesloten omslag bij stedelijk vastgoedbedrijf AG Vespa. Dat kan tot 4 oktober. De gekozen partner zal een concessie van 18 jaar krijgen en de boerderij wordt kosteloos ter beschikking gesteld. Er wordt een eenmalige toelage voorzien om de gebouwen te renoveren en het hele terrein van 46.000 vierkante meter te onderhouden. Op de site tussen de industriezone Koornbloem-Neerland en de Boomsesteenweg staan een hoofdgebouw, een leslokaal met sanitair, een lemen bakhuis, een serre, stallen, weilanden en boomgaarden.

Eindelijk weer leven in leegstaande kinderboerderij van Wilrijk
Foto: Jan Van der Perre

“Ik ben ongelofelijk blij dat we deze fantastische plek eindelijk nieuw leven kunnen inblazen. De kinderboerderij in Wilrijk heeft een rijke geschiedenis en wacht een beloftevolle toekomst”, zegt schepen van Leefmilieu en Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). “Voor Wilrijk moet dat er een zijn met veel aandacht voor educatie, spelen en dierenwelzijn” vullen districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA) en districtsschepen Hans Ides (CD&V) aan.

Lijdensweg

Op de kinderboerderij leerden stadskinderen decennia lang het boerderijleven kennen. In 2015 wilde de stad de werking vernieuwen en sloot een overeenkomst met private uitbater Greenmarx, die moest er een echte ‘Stadsboerderij’ van maken, met ook echte landbouw. In 2017 stemde de volledige gemeenteraad voor de stopzetting van de samenwerking met Greenmarx. “Het beloofde concept werd nooit uitgevoerd”, zei schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA), toen verantwoordelijk voor Dierenwelzijn.

Pieter Marx van Greenmarx liet het daar niet bij. Hij trok twee keer naar de rechter en kreeg twee keer ongelijk. Pas na de uitspraak van de rechter in beroep eind april van dit jaar, kon de toekomst van de site worden voorbereid. Toen zei Marx nog dat hij nog zou bestuderen welke juridische stappen hij kan ondernemen. Zondag wilde hij geen commentaar geven. Kabinet Meeuws heeft van de juridische kwestie in ieder geval ondertussen niets meer vernomen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio