Nieuw-Zeelandse als eerste transgender atlete geselecteerd voor Olympische Spelen

Laurel Hubbard voldoet al sinds 2015 aan de voorwaarden voor een deelname aan de Olympische Spelen. ©  AP

Bron: BELGA

De Nieuw-Zeelandse gewichthefster Laurel Hubbard wordt de eerste transgender atlete die zal deelnemen aan de Olympische Spelen. Hubbard werd maandag bevestigd als deelneemster in de ploeg van haar land.

Kereyn Smith, die aan het hoofd staat van het Nieuw-Zeelandse Olympisch Comité, preciseerde dat de 43-jarige Hubbard geboren werd als man, maar als dertiger vrouw werd. Hubbard voldoet aan alle voorwaarden voor deelname van transgender-atleten. “We erkennen het feit dat transgenderidentiteit in de sport een zeer gevoelig en complex onderwerp is, dat een evenwicht vereist tussen mensenrechten en eerlijkheid op het terrein”, zei ze in een persbericht.

Hubbard, die ook al deelnam aan wedstrijden als man, werd erkend als vrouwelijke atlete na het aantonen van testosteronniveaus die lager waren dan de maximaal toegelaten door het Internationaal Olympisch Comité. Al sinds 2015 mogen transvrouwen deelnemen aan de Olympische Spelen, op voorwaarde dat de concentratie van het hormoon testosteron in hun bloed lager ligt dan 10 nanomol per liter, en dat al minstens een jaar voor hun deelname.

Hubbard maakte de transitie in 2013. Ze voldoet al sinds 2015 aan de voorwaarde. De atlete ontketent controverse op alle wedstrijden waar ze aan deelneemt. De Olympische Spelen zullen geen uitzondering zijn: haar tegenstanders zijn van mening dat ze een fysiek voordeel heeft omdat ze als man geboren werd, ten nadele van atletes die als vrouw geboren werden.

Hubbard zal in Tokio deelnemen in de categorie boven de 87 kg, waar ze momenteel zestiende in de wereld is.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen