Bewoners protesteren tegen nieuwe inrichting Victor Jacobslei

Bewoners protesteren tegen nieuwe inrichting Victor Jacobslei

Een handvol bewoners hield deze ochtend een protestactie in de regen. Foto: Laura Buys

Berchem -

Een aantal bewoners van de Victor Jacobslei maakt zich zorgen over het doortrekken van de middenberm in hun straat. De werkzaamheden gaan deze week van start maar de bewoners vragen nu om deze te staken en eerst in overleg te gaan. Maandagochtend hielden ze een kleine protestactie.

De buurtbewoners voelen zich voor een voldongen feit geplaatst. “Al sinds 2013 vragen we, onder meer met een petitie ondertekend door 150 buurtbewoners, om stappen te ondernemen voor een veiliger kruispunt. We zijn blij dat er na acht jaar eindelijk iets aan de problematiek van de straatracers en het sluipverkeer wordt gedaan.”

Maar ze stellen zich nu wel vragen bij de manier waarop hun straat opnieuw zal worden ingericht. “Zonder enig inspraakmoment kregen we enkele dagen geleden een brief in de bus. Daarin werd ons meegedeeld dat de middenberm zal worden doorgetrokken over het kruispunt met de Resedastraat en de Laurierstraat”, zegt bewoonster Sofie Blancke, lid van PVDA Berchem. De bewoners denken dat die ingreep hun straat juist onveiliger zal maken. Ze vrezen voor overlast van het doorgaand verkeer in wat ze zelf “een autoluwe straat waar veel jonge gezinnen met kinderen wonen” noemen.

Ze stuurden daarom een ingebrekestelling naar het Berchemse districtsbestuur en zijn gestart met een raamaffichecampagne. “We vragen om de werkzaamheden te staken en eerst met ons in overleg te treden.”

Districtsschepen van Mobiliteit Bruno De Saegher (N-VA) begrijpt het probleem niet. “Met deze ingreep wordt de straat net veiliger gemaakt en wordt het sluipverkeer tegen gegaan. Door de middenberm door te trekken is er geen gevaarlijk doorgaand verkeer meer mogelijk. Enkel fietsers en voetgangers kunnen nog doorsteken, groter verkeer wordt verhinderd door paaltjes. Bovendien worden de trottoirs verbreed zodat hoge snelheden ontmoedigd worden. Er komt ook een aantal nieuwe bomen bij. Ik begrijp echt niet waar dit protest over gaat.” De werken zouden normaal gezien vandaag van start gaan. “Door het slechte weer zit daar enkele dagen vertraging op.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio