Burgemeesters niet van plan om in te binden over Tomorrowland: “Wij zijn geen zatte nonkels die dit op één avond hebben beslist”

© Het Nieuwsblad

Om 15 uur werden de burgemeesters van Rumst en Boom bij Vlaams minister-president Jambon verwacht. Samen met de ministers Bart Somers en Annelies Verlinden wilde hij hen overtuigen om Tomorrowland toch te laten doorgaan. Dat is niet gelukt. Voorlopig houden de burgemeesters voet bij stuk.

Pieter Lesaffer

LEES OOK. Burgemeesters blijven bij weigering Tomorrowland. Context is “op dit moment” niet van die aard om op beslissing terug te komen

“Natuurlijk gaan we in op de uitnodiging voor dit overleg”, zei Jurgen Callaerts, de burgemeester van Rumst (N-VA). eerder. “Al zie ik wel niet in wat er veranderd is tegenover donderdag, toen we de beslissing hebben genomen om Tomorowland geen vergunning te geven.”

Om 15 uur werd Callaerts samen met zijn collega van Boom, Jeroen Baert, op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verwacht. Naast Jambon zelf ook mee aan tafel: Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD), federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de Antwerpse gouverneur Cathy Berx.

De precieze rol van Berx was nog niet duidelijk, maar alle andere aanwezigen gingen proberen om de burgemeesters te overtuigen het dancefestival toch te laten doorgaan. Dat is dus niet gelukt. Wettelijk hebben de burgemeesters hierin ook het laatste woord.

“Hopelijk luisteren ze ook naar ons”

Het festival was gepland op het laatste weekend van augustus en het eerste weekend van september in De Schorre in Boom, op de grens met Rumst. Maar de burgemeesters vrezen dat hun politiekorpsen de controle op de coronacertificaten niet aankunnen en de openbare orde niet kunnen garanderen. Ook voor de verspreiding van het virus vinden ze een evenement met 75.000 mensen nog te vroeg – daarin gesteund door de virologen – al is het wettelijk wel mogelijk.

“Nu lijkt het alsof wij twee zatte nonkels zijn die dat op één avond hebben beslist”, zei burgemeester Callaerts eerder nog. “Maar wij zijn niet over één nacht is gegaan. Hier zijn vier weken van analyses en overwegingen aan voorafgegaan. We zullen aan de regering ook toelichten wat die overwegingen zijn. Wij zullen naar hen luisteren, ik hoop dat zij ook naar ons gaan luisteren.”

LEES OOK. Twee muitende N-VA-burgemeesters tegen de rest (+)

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio