Burgemeesters blijven bij weigering Tomorrowland. Context is “op dit moment” niet van die aard om op beslissing terug te komen

Bron: BELGA, eigen berichtgeving

De burgemeesters van Boom en Rumst blijven bij hun weigering van de vergunning voor het dancefestival Tomorrrowland. Dat werd maandag vernomen van de woordvoerder van minister-president Jan Jambon, bij wie overleg met de burgemeesters plaatsvond. Het ging om een “constructief overleg”, maar “de context is op dit moment niet van die aard voor de burgemeesters om terug te komen op hun beslissing.”

Op het kabinet van minister-president Jambon vond maandagnamiddag een overleg plaats over hun standpunt. Behalve Jambon en de twee burgemeesters waren ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers en de Antwerpse gouverneur aanwezig.

Volgens bronnen binnen de Vlaamse regering wordt er, ook op federaal vlak, gehoopt dat de organisatie zo snel mogelijk een nieuwe aanvraag doet, het liefst nog deze week. En dat hierover een overleg is tussen de burgemeesters en de organisatie.

De ministers hebben de burgemeesters proberen overtuigen met het argument dat er dit jaar veel minder buitenlanders zullen komen. Ze hebben ook gezegd dat het Ministerieel Besluit waarover de burgemeesters twijfelen, er zeker komt. De Vlaamse en federale regering staan ter beschikking om te helpen waar mogelijk. Zo zouden ze bijvoorbeeld extra bussen kunnen inleggen om de bezoekersstromen beter onder controle te houden. Ook de federale politie zou eventueel kunnen bijspringen en er zou beroep kunnen gedaan worden op private bewakingsfirma’s. Daarnaast kan er ook uitgebreider getest worden.

De organisator van Tomorrowland wil voorlopig niet reageren. “Voorlopig kunnen we niks toevoegen aan ons statement van vorige week. Wij moeten nog bekijken wat we gaan doen.”

“Komen niet op standpunt terug”

“Na onze bekendmaking zijn we door zowel Vlaams Minister van Binnenlands bestuur en Samenleven Bart Somers (Open VLD), Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) en federaal Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gecontacteerd om onze beslissing te verduidelijken”, laten burgemeesters Jeroen Baert en Jurgen Callaerts in een persbericht weten.

“Uiteraard gingen we hier in een open dialoog graag op in en het was een zeer constructief gesprek met de drie Excellenties. We begrijpen natuurlijk alle hogere of economische belangen die op het spel staan en vooral de gretigheid waarmee iedereen terug een festivalzomer wil, maar de volledige verantwoordelijkheid om de openbare rust, veiligheid en gezondheid te waarborgen, ligt bij ons als burgemeesters. Gelet op de huidige door ons gekende omstandigheden kunnen we niet op onze beslissing en ons standpunt terugkomen wat betreft de aangevraagde vergunning.”

(PL)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen