Club Brugge begint aan seizoen zonder EK-gangers, maar mét handvol jongeren: “Europa wordt meer dan ooit het doel”

Video: jve

Brugge -

De kop is eraf voor Club Brugge: deze week staat de eerste trainingsweek van het seizoen gepland, en dinsdag was de oefensessie uitzonderlijk open voor de pers. Clement moet het nog zonder EK-gangers Mignolet, Vanaken en Sobol rooien maar geeft wel een handvol jongeren de kans om zich te tonen, ook dit weekend tegen Beerschot.

Lukas Mondele (17), Arne Engels (17), Romeo Vermant (17), Denzel De Roeve (16), Ibe Hautekiet (19), Ibrahima Fofana (18), Kiany Vroman (17): dat zijn de nieuwe namen op training tijdens de eerste trainingsweek van Club Brugge. Talenten van NXT die zich mogen tonen zo lang er nog een aantal jongens ontbreken. De Ketelaere, Mechele, Van der Brempt en Kossounou kregen nog een weekje vakantie na hun interlandverplichtingen, Vanaken, Mignolet en Sobol zijn actief op het EK. Pérez vertoeft zelfs op de Copa América met Venezuela: zij worden allemaal druppelsgewijs terug in het oefencomplex verwacht de komende weken. Pas wanneer hun respectievelijke ploegen uitgeschakeld zijn, wordt afgesproken hoe lang ze vakantie krijgen. Als de Rode Duivels het ver schoppen, is de kans klein dat Vanaken en Mignolet de Supercup op 17 juli spelen.

Het jong geweld van Club mag zich dus ook tonen tijdens de oefenwedstrijd tegen Beerschot van zaterdag (18.00 uur). Tekenden wél al present maandag en dinsdag: sterkhouders zoals Vormer, Lang, Dost, Rits en Mata. Zij legden vorige week, net als het grootste deel van de groep, ook al hun medische en fysieke testen af en maken dus de volledige voorbereiding mee bij blauw-zwart. Club trekt deze zomer voor de tweede keer op rij niet op stage en loopt zich een dikke maand warm in het Belfius Basecamp voor het nieuwe seizoen. Ook alle oefenwedstrijden, exclusief de Supercup, worden in Westkapelle afgewerkt.

Philippe Clement: “Europa wordt meer dan ooit het doel”

Clement begint aan zijn derde seizoen bij Club Brugge en jaagt op z’n... vierde titel op rij, én z’n derde bij blauw-zwart. “Drie op een rij: dat is ondertussen 43 jaar geleden en nog maar één keer gebeurd. Dat toont ook hoe moeilijk zoiets is”, vertelt Clement. “Maar we willen elk jaar beter worden, zowel wij als staf als mijn groep.” De succescoach tekende een nieuw contract van onbepaalde duur blij blauw-zwart. Aan een vertrek heeft Clement nooit écht gedacht. “Als je drie keer op rij kampioen wordt, is het normaal dat er interesse komt. Maar ik was er vrij snel uit dat ik hier niet wou vertrekken”, zegt hij. “Ik ken het verhaal hier en beide partijen weten we aan elkaar hebben. Dat bleek ook uit de gesprekken. Hoe langer ik hier ben, hoe kleiner de kans wordt dat ik ooit zelf m’n biezen zal pakken. Iedereen weet dat Club speciaal is voor mij.”

Hoe zijn ploeg nog beter kan doen dit seizoen? “Europa wordt meer dan ooit hét doel voor Club Brugge”, stelt Clement. Hij wil dit seizoen overwinteren in de Champions League. “Vorig seizoen waren we er letterlijk centimeters van verwijderd, dus we weten tot wat we in staat zijn. We moeten de lat elk seizoen een beetje hoger liggen, dus Europees willen we ons tonen.”

Vormer: “We kunnen nog beter”

Nog iemand die bijtekende: Ruud Vormer, ondertussen toe aan z’n achtste seizoen bij Club Brugge. Er zit nog geen sleet op de 33-jarige aanvoerder die straks op z’n vijfde (!) titel met Club Brugge jaagt. “Of ik blij ben dat Clement blijft? Natuurlijk, ik ben ervan overtuigd dat we nog beter kunnen onder hem”, klonk het bij de Nederlander. “Over mijn contract heb ik nooit getwijfeld. Ik ben hier ondertussen al zo lang: dan weet je dat het wel in orde komt.”

Vormer moet de komende weken wel nog z’n maatjes Mignolet en Vanaken missen. Is dat geen minpuntje in volle voorbereiding? “Daar kan niemand iets aandoen: we doen het voorlopig met de jongens die hier wél zijn, en ondertussen supporteren we voor hen”, aldus Vormer. “En als België en Nederland straks de finale spelen? Dan juich ik toch nog steeds voor Oranje, hoor (lacht).”

Corrigeer

MEER NIEUWS