Zeldzame onfortuinlijke boommarter aangereden …. tussen fabrieken op Vaartkaai

Zeldzame onfortuinlijke boommarter aangereden …. tussen fabrieken op Vaartkaai

Een boommarter bij leven in zijn natuurlijke habitat: een bosgebied waar hij onder meer op eekhoorns kan jagen.. Foto: RR

Merksem / Schoten / Schilde -

Natuurliefhebber en amateurfotograaf Dirk De Beuckelaer moest zich dinsdag even in de ogen wrijven toen hij naar het werk fietste. Het was wel degelijk een dode boommarter die daar lag in de werfzone op de Vaartkaai, langs het Albertkanaal. Een zeldzaam zoogdier.

Schotenaar Dirk De Beuckelaer was dinsdag in alle vroegte op weg naar zijn werk, toen hij het vreselijk verminkte dier zag liggen op de rijweg. “Hij moet zijn aangereden. Geen wonder want het kan in die omgeving erg druk zijn. Het doet pijn om dit dier zo te zien want boommarters zijn prachtig en zeldzaam. Daarom is deze waarneming misschien ook een beetje goed nieuws”, hoopt Chris.

Zeldzame onfortuinlijke boommarter aangereden …. tussen fabrieken op Vaartkaai
De onfortuinlijke boommarter die de dood vond in Merksem op de Vaartkaai. Foto: Dirk De Beuckelaer

Sanne Ruyts, zoogdierexperte van Natuurpunt, bevestigt dat het aangetroffen dode dier op de grens van Merksem en Schoten een boommarter was. “Dat zie je onder meer aan de gelige keelvlek die echter niet doorloopt over de voorpoten. Hij heeft de grootte van een slanke huiskat. Het is een dier, dat zoals de naam doet vermoeden, vooral voorkomt in bosrijke gebieden. Hij leeft van kleine knaagdieren zoals muizen en eekhoorns, maar lust ook kleine bessen”, vertelt Ruyts.

Schilde

Volgens de kenner is de boommarter in tegenstelling tot bijvoorbeeld de steenmarter, die berucht is voor het doorknagen van kabels onder de motorkap van auto’s, erg zeldzaam in Vlaanderen. “In de regio rond Antwerpen weten we dat er een aantal leven in bossen in Schilde en Kalmthout. Mogelijk is dit aangereden slachtoffer afkomstig van één van die families. Voor ze drie jaar oud zijn, moeten jonge dieren zelf op zoek naar een eigen territorium”, vertelt Ruyts.

Of hij via het Albertkanaal gekomen was, kan de zoogdierexperte van Natuurpunt niet met zekerheid zeggen. “De boommarter kan uitstekend zwemmen, maar het is niet zeker of hij met die steile oevers wel op het droge zou geraken daar. Mogelijk is hij gewoon over land gekomen. Ze kunnen op één nacht tot tien kilometer afleggen. Deze ongelukkige zwerver op zoek naar nieuw bos zat hier duidelijk niet op z’n plaats. Deze waarneming, zeker in een stedelijke omgeving, is in al z’n gruwelijkheid best wel zeldzaam.”

Zeldzame onfortuinlijke boommarter aangereden …. tussen fabrieken op Vaartkaai
Een boommarter in betere doen. Foto: RR

Natuurfotograaf Dirk De Beuckelaer is er nog nooit in geslaagd om een boommarter in levenden lijve voor de lens te krijgen. “Hopelijk lukt dat ooit nog wel eens. Mijn meest bijzondere foto tot nu toe in de wilde natuur? Dat moet de genetkat zijn. Die kon ik niet in de Voorkempen, maar in Spanje vastleggen.”

Jan Auman

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio