Vriend Gentse Souheila (31) krijgt vier jaar in Egyptische cel voor verspreiding fake news

Vriend Gentse Souheila (31) krijgt vier jaar in Egyptische cel voor verspreiding fake news

Souheila Yildiz en Ahmed Samir vorige zomer samen in Gent. Foto: IF

Gent -

De Gentse Souheila Yildiz (31) zit in zak en as. Haar verloofde, de student Ahmed Samir (29), is dinsdag veroordeeld tot vier jaar cel door een Egyptische noodrechtbank. De aanklacht: publicatie van nepnieuws. Volgens Yildiz zijn daar geen bewijzen voor.

“Mijn vriend Ahmed Samir is vandaag veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en een boete van 500 Egyptische pond”, schrijft Souheila Yildiz op Facebook. “Zomaar, zonder bewijzen van hun beschuldigingen, en zonder dat we in beroep kunnen gaan. Mijn pijn vandaag is ondraaglijk, dit mag niet gebeuren.”

De veroordeling zou te maken hebben met het onderzoek van de masterstudent naar reproductieve rechten van vrouwen in Egypte, en kritische posts op sociale media. Tegen uitspraken van noodrechtbanken voor staatsveiligheid kan niet in beroep worden gegaan, enkel de Egyptische president moet de uitspraak nog goedkeuren.

Vriend Gentse Souheila (31) krijgt vier jaar in Egyptische cel voor verspreiding <I>fake news</I>
Het koppel zou trouwen en gaan samenwonen in Gent Foto: IF

Protest tegen de uitspraak

Vrienden, familie, studiegenoten en mensenrechtenorganisaties voeren al maandenlang actie in Gent en in Wenen, waar hij studeerde, om zijn vrijlating te vragen. Ook zijn verloofde Souheila, met wie hij zou gaan samenwonen in Gent, geeft de strijd niet op. “Er was geen gerechtigheid, we accepteren de uitspraak niet.”

“De uitspraak slaat nergens op”, zegt ook Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Het verspreiden van informatie criminaliseren op basis van vage concepten als ‘nepnieuws’ is in strijd met het recht op vrijheid van meningsuiting volgens de Egyptische grondwet én het internationaal recht. We blijven actievoeren en druk zetten.”

LEES OOK.Vriend van Gentse Souheila (31) zit vast in Egyptische cel: “Hij is geschopt en geslagen”

Vriend Gentse Souheila (31) krijgt vier jaar in Egyptische cel voor verspreiding <I>fake news</I>
Foto: Facebook / Souheila Yildiz
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio