Russische waarschuwingsschoten tegen Brits marineschip op Zwarte Zee

Video: Reuters

Rusland heeft “waarschuwingsschoten” afgevuurd tegen een torpedojager van de Brits marine op de Zwarte Zee, 40 km uit de kust van de door Moskou geannexeerde Krim, zo heeft het ministerie van Defensie in Moskou woensdag gemeld. Het Britse leger woensdag ontkent de waarschuwingsschoten.

Volgens Moskou had het Britse schip HMS Defender de maritieme grenzen geschonden. Het voer bij Kaap Fiolent, circa 13 kilometer ten zuiden van Sebastopol, drie km diep in “”Russische territoriale wateren”, meldde het staatspersbureau Sputnik News op gezag van het ministerie.

Terwijl er westerse militaire manoeuvres aan de gang waren, kreeg de Britse oorlogsbodem de waarschuwing dat er dodelijk geweld aan te pas zou komen bij het schenden van de “Russische territoriale wateren”. Maar de waarschuwing bleef zonder gevolg.

Een gevechtsvliegtuig van het type Su-24 loste dan enkele namaakbommen op het traject dat het schip zou volgen en een grenspatrouilleschip loste waarschuwingsschoten om de Defender te dwingen de “territoriale wateren” te verlaten. Wat het schip ook deed.

Na het incident heeft het Russische ministerie van Defensie de militaire attaché van de Britse ambassade in Moskou ontboden, aldus Sputnik News.

Volgens informatie van het Nederlandse ministerie van Defensie vaart de Defender samen met een groep marineschepen, inclusief het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat de Evertsen.

Sebastopol op het schiereiland de Krim is sinds het einde van de achttiende eeuw een van de oudste en belangrijkste Russische marinehavens. In 1954 besloot de toenmalige leider van de Sovjet-Unie, Nikita Chroesjtsjov, de Krim bij Oekraïne te voegen. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 bleef de Krim bij Oekraïne. In 2014 werd een pro-Russische president afgezet in Kiev en liepen de spanningen tussen de prowesterse en pro-Russische Oekraïners steeds verder op. Rusland zag in de crisis een kans de Krim terug te krijgen en lijfde het schiereiland in. Maar voor de meeste landen is de Krim met zijn kustwateren officieel nog steeds Oekraïens.

Britten ontkennen

Het Britse leger heeft woensdag ontkend dat het Russische leger waarschuwingsschoten heeft afgevuurd naar een Brits schip op de Zwarte Zee. Het zei dat de destroyer gewoon door Oekraïense wateren voer.

“Geen enkel waarschuwingsschot werd afgevuurd naar de HMS Defender. Het schip van de Royal Navy maakt een onschuldige doorvaart in de Oekraïense territoriale wateren, overeenkomstig het internationale recht”, zei het Britse ministerie van Defensie op Twitter. “Er werd geen enkel waarschuwingsschot naar de HMS Defender afgevuurd en we ontkennen de bewering dat bommen op zijn traject werden afgeworpen”, voegde het ministerie eraan toe.

Het Britse leger maakte integendeel gewag van een “schietoefening op de Zwarte Zee”, waarvan Rusland de “maritieme gemeenschap” op de hoogte had gebracht.

Minister van Defensie Ben Wallace deelde op Twitter mee dat het Britse schip “een routinetransit van Odessa naar de Krim via de Zwarte Zee” uitvoerde. “Zoals normaal voor deze route voer het door een internationaal erkende corridor die het verkeer scheidt. Zoals gebruikelijk volgden Russische vaartuigen de doorvaart” en de torpedojager “werd op de hoogte gebracht van oefeningen in de wijdere omtrek”.

De HMS Defender bevindt zich in de regio voor manoeuvres met andere NAVO-landen die op 28 juni beginnen. Moskou is niet gediend met die oefeningen.

Rusland wil verder onderzoek

Rusland heeft woensdag aangekondigd dat het de Britse ambassadeur op het matje zal roepen en eist dat Londen een onderzoek voert naar de “gevaarlijke acties” van zijn torpedojager op de Zwarte Zee.

Het incident, dat door Londen ontkend wordt, is een “flagrante schending van de conventie van de Verenigde Naties”, meent het Russische ministerie van Defensie in een mededeling. Het roept Londen op “een grondig onderzoek te voeren” naar de “gevaarlijke acties” van de bemanning van de torpedoboot.

“De Britse ambasadeur zal op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden worden”, preciseerde de Russische diplomatie.

Corrigeer

MEER NIEUWS