Buurtcomité vreest lawaai door zomerbar, organisatie stelt gerust: “Overlast wordt miniem”

Foto: Joren De Weerdt

Nijlen -

Vanaf begin juli opent zomerbar Kocoon in het gemeentelijke Beekpark van Nijlen. De tentconstructie wordt volop opgebouwd, maar in tussentijd laten ook enkele buren van zich horen. Zij hebben een actiecomité opgericht en willen vermijden dat er te veel overlast ontstaat voor de omwonenden.

Actiecomité Stop Overlast Beekpark bestaat uit buren die moeilijkheden hebben met de plannen van zomerbar Kocoon. “Vorig jaar was hier zomerbar Calabria, een initiatief dat ons de hele zomer vijf dagen op de zeven veel geluidsoverlast heeft bezorgd, ook na sluitingstijd. We hadden begrip voor het openluchtinitiatief door de situatie met corona, maar ons was gezegd dat het maar iets eenmaligs zou zijn. Nu blijkt dat er opnieuw een zomerbar wordt georganiseerd”, klinkt het bij de kernleden, die liever niet met naam in de krant worden vermeld.

Als betrokken straten noemen ze de Nonnenstraat, Katerstraat, Paashoekstraat, Pater Damiaanstraat en Sportstraat. “We hebben gevraagd om toch enkele weekends in de zomer te krijgen zonder lawaai of om het evenement naar een andere locatie te verhuizen met minder omwonenden, maar daar wilde het gemeentebestuur niet op ingaan. Ook de openluchtgroepslessen van de fitness zorgen voor veel lawaai, net als de uitzendingen van de EK-matchen die er al geweest zijn. Naast de twee wekelijkse openingsdagen van de zomerbar worden er ook nog eens nevenactiviteiten georganiseerd op zondag. We willen duidelijk zijn: we vinden het geen drama dat er eens iets wordt georganiseerd, maar door de opeenstapeling van activiteiten wordt het te veel. We vragen dat er volgend jaar zeker een andere locatie wordt gekozen én dat er de komende weken strikt wordt toegekeken op overlast, ook na sluitingstijd. Zo niet, plannen we verdere acties”, stelt het actiecomité.

Andere locatie

Medeorganisator Stef Roevens zegt dat het niet de bedoeling is om elk jaar iets in het Beekpark te organiseren. “Kocoon is een tourconcept met drankjes en tapas waarmee we willen rondtrekken. Elke zomer en winter willen we iets organiseren in één van de deelgemeenten. We willen gaan voor minstens vier verschillende locaties, zodat het Beekpark hoogstens één keer per twee jaar aan de beurt is”, zegt hij.

“Er zijn ook wel grote verschillen met Calabria vorig jaar”, zegt Stef Roevens. “Toen werd met een open tent gewerkt, nu kunnen de zeilen om 21 of 22u dicht om het geluid en de warmte binnen te houden. We spelen ook alleen achtergrondmuziek, we zijn geen danscafé. En we hebben een decibelmeter hangen die live het geluidsniveau registreert en waarvan de resultaten beschikbaar zijn voor politie, buren en gemeente.”

Er werd ook aandacht besteed aan de communicatie met de buren, zegt Roevens. “We hebben een infomoment georganiseerd en er is zelfs een buurtfeestje georganiseerd waar zo’n vijftig bewoners naartoe zijn gekomen. Ik had de indruk dat de grote meerderheid niet negatief stond tegenover onze plannen. Toen hebben we ook gezegd dat als er toch eens een probleem zou zijn met bijvoorbeeld geluid dat ze ons dan altijd kunnen bereiken. We gaan hier alles in het werk stellen om er een ontspannend en aangenaam evenement van te maken waarvan drieduizend tot vierduizend mensen deze zomer kunnen genieten na een moeilijk jaar. En de overlast, die wordt echt miniem.”

Twee aanvragen

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) verduidelijkt dat er twee aanvragen waren. “Er was een aanvraag van Calabria om vier of vijf dagen per week zomerbar te organiseren voor een langere periode dan de zomervakantie. Daarnaast was er ook de aanvraag van Kocoon om alleen op vrijdagen en zaterdagen in juli en augustus iets te mogen doen, plus de wedstrijden van de Rode Duivels. We hebben bewust gekozen voor die tweede, minder intensieve optie. De openingstijden zijn beperkt tot middernacht en ook voor de nevenactiviteiten hebben we niet alle voorstellen vergund. We monitoren het verloop goed en zorgen er mee voor dat alles goed verloopt. Ik heb er vertrouwen in dat dat lukt”, zegt de burgemeester.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio