Einde van een tijdperk: Astana-Premier Tech schuift teammanager Alexander Vinokourov aan de kant

Einde van een tijdperk: Astana-Premier Tech schuift teammanager Alexander Vinokourov aan de kant

Foto: BELGAIMAGE

Verrassing bij Team Astana. Het Kazakse team heeft volgens de Franse sportkrant L’Equipe teammanager Alexander Vinokourov aan de kant geschoven. Een officiële reden is niet gegeven. Vinokourov belichaamde jarenlang het Kazakse wielrennen en was de drijvende kracht achter het ‘staatsteam’.

Het ontslag van Vinokourov is het pijnlijke hoogtepunt van een machtsstrijd binnen het Kazakse team dat met Premier Tech afgelopen winter een Canadese cosponsor aan boord haalde. De komst van de Canadezen zorgde ervoor dat de bevoegdheden van Vinokourov al flink ingeperkt werden, onder meer door de aanstelling van Yana Seel, een Belgische die het team mede leiding geeft vanuit ons land.

Vinokourov voelde de bui hangen, temeer daar twee van zijn vertrouwelingen - sportbestuurders Alexander Shefer en Dimitri Sedun - recent nog werden ontslagen. Maar het vertrek van Vinokourov had niemand zien aankomen, zeker niet twee dagen voor de start van ’s werelds grootste wielerwedstrijd. Vinokourov zette ondertussen zijn advocaten aan het werk omdat hij vindt dat hij op basis van een leeg dossier - persoonlijke redenen die hij weerlegt - op straat is gezwierd.

In een communiqué van de ploeg benadrukte technisch ploegmanager Yana Seel dat Vinokourov een andere rol krijgt. Giuseppe Martinelli en Steve Bauer runnen nu het sportieve management. De Canadees stuurt met de Italiaan Stefano Zanini en de Kazach Dmitriy Fofonov de Tourploeg aan. Of daarmee de krachtmeeting voorbij is, betwijfelen we.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden