TIPS. Laatste dag voor belastingen: let op met vooraf ingevulde aangifte en geef de fiscus geen euro te veel

TIPS. Laatste dag voor belastingen: let op met vooraf ingevulde aangifte en geef de fiscus geen euro te veel

Je belastingaangifte via papier indienen moest uiterlijk op 30 juni, maar als je het via Tax-on-web doet, ligt de deadline op vandaag, 15 juli. Voor de één is het al een eenvoudiger klusje dan voor de ander. Hoe dan ook: iedereen heeft er baat bij ons ‘Belastingdossier’ te lezen. We helpen je niet alleen op weg, maar onze tips kunnen je ook nog eens flink wat fiscaal voordeel opleveren.

LUISTER OOK. Deze podcast levert u centen op: de Belastinggids, met de ultieme tips van Taksman

Deel 1: de corona-impact

Met alles samen 829 codes is de belastingaangifte 2021 (voor uw inkomsten en uitgaven van 2020) alweer wat ingewikkelder geworden. En daar zitten de coronamaatregelen van de verschillende overheden voor veel tussen. Eén troost: bijna acht op de tien belastingplichtigen hoeven op hun aangifte maximaal 20 codes in te vullen, voor vier op de tien zijn er dat zelfs hooguit tien. Toch kwijt u zich maar beter ernstig van uw taak, als u een belastingverhoging of een boete wil voorkomen.

LEES MEER. 12 coronamaatregelen die een impact hebben op je belastingen: met deze tips doe jij je voordeel

Deel 2: Gemak kan geld kosten

Dit jaar ontvangen 3.750.000 landgenoten een zogeheten ‘voorstel van vereenvoudigde aangifte’, een voorlopige belastingberekening op basis van de gegevens die de fiscus van hen kent. “Gemakkelijk, maar ook verraderlijk”, zeggen belastingspecialisten, want de fiscus kan zich vergissen of de info niet of te laat doorgespeeld krijgen. Het zou zonde zijn honderden tot zelfs duizenden euro’s fiscaal voordeel te laten liggen, toch?

LEES MEER. Vooraf ingevulde aangifte is gemakkelijk, maar verraderlijk: hierop moet je letten als je geen duizenden euro’s wil verliezen

Deel 3: Betaal niets te veel

Niemand betaalt graag veel belastingen, laat staan té veel. Ongetwijfeld hebt u vorig jaar een aantal uitgaven gedaan die u nu een belastingvoordeel opleveren. Met wat geluk zullen sommige al automatisch ingevuld zijn in Tax-on-web – al kan een extra controle nooit kwaad. Andere uitgaven zul je zelf moeten invullen als u het belastingvoordeel wil krijgen. Want de fiscus weet veel, maar nog lang niet alles! Pieter Debbaut, medeauteur van de Belastinggids en fiscaal expert bij hr-dienstengroep Liantis, geeft tips.

LEES MEER. Geef de fiscus geen euro te veel: deze uitgaven kunnen je belastingvoordeel opleveren

Deel 4: Je werk als aftrekpost (ook als het vanuit huis is)

Kosten die je maakt om je beroep uit te oefenen en dus een inkomen te verwerven, zijn fiscaal aftrekbaar. Tenminste als je ze kunt bewijzen. De meesten besparen zich de moeite om al hun uitgaven bij te houden en nemen genoegen met het wettelijke kostenforfait. “En dat zullen er dit jaar nog meer zijn dan anders”, voorspelt fiscaal expert Pieter Debbaut, “want vooral het woon-werkverkeer weegt zwaar door in die kosten. En door corona werkten velen onder ons meer thuis dan op de werkplek.” Toch loont het altijd de moeite om de oefening te doen, je weet maar nooit ...

LEES MEER. Je keukentafel als werkplek en de elektriciteitskosten krijg je ook terug: ook als je thuis werkt, zijn er tal van fiscale voordelen

Deel 5: Jouw vragen beantwoord

In de bovenstaande artikels loodsten we je al door de soms bizarre kronkels van de jaarlijkse belastingaangifte. Toch waren er nog specifieke zaken die lezers uit hun slaap hielden. Van vragen over erfenissen, aandelen en studieschuld tot een woning in het buitenland en een gesloten zaak: wij zochten de antwoorden.

LEES MEER. Wordt overbruggingskrediet belast? Mag ik ook fietsvergoeding ingeven? Jullie belastingvragen beantwoord

Corrigeer