Modelbootbouwers moeten vijver op Linkeroever verlaten

Modelbootbouwers moeten vijver op Linkeroever verlaten

De KMYCA-leden zijn op zoek naar een nieuwe vijver. Die zou minimaal de afmetingen van 100 op 50 meter moeten hebben en dertig centimeter tot een meter diep moeten zijn. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Linkeroever / Antwerpen -

De modelbootbouwers van de Koninklijke Model Yacht Club Antwerpen (KMYCA) moeten op zoek naar een nieuwe vijver. Het vertrouwde exemplaar op Linkeroever moeten ze binnenkort verlaten doordat de aangrenzende jachthaven gaat uitbreiden. “We proberen iedereen te mobiliseren om mee naar een oplossing te zoeken.”

“De Vlaamse Waterweg nv heeft al jaren aangegeven aan de club dat zij het terrein een andere bestemming wil geven in het kader van de modernisering en uitbreiding van de Jachthaven Antwerpen Linkeroever”, zegt Carolien Peelaerts, woordvoerster van de Vlaamse Waterweg, die eigenaar is van de vijver. “De miniatuurvijver is ongeveer 11.000 vierkante meter, wat zich goed leent tot een extra jachthaven of een extra bootstallingsterrein.” Het jaarlijkse contract van de KMYCA wordt dus niet verlengd.

Zo komt er binnenkort na zestig jaar een einde aan de aanwezigheid van de modelbouwboten op de bewuste vijver op Linkeroever tussen de jachthaven en de Jachthavenweg. De zoektocht naar een nieuwe plek met weliswaar specifieke vereisten is moeilijk. “We weten niet waar we terechtkunnen. De meeste vijvers zijn in privéhanden of er wordt op gevist. De vijver die we op het oog hebben, zou minimaal 100 op 50 meter moeten zijn en dertig centimeter tot een meter diep”, aldus KMYCA-lid Herman Kockx.

Modelbootbouwers moeten vijver op Linkeroever verlaten
Bootjes in alle kleuren en formaten. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Oplossingen?

Er zijn wel al gesprekken aan de gang met de gemeenten Schilde en Brasschaat, maar de respectieve gemeenteraden moeten zich er nog over buigen. De Vlaamse Waterweg nv zoekt mee naar alternatieve vijvers, maar zegt dat dat niet evident is, gezien de voorwaarden die de club stelt. “We zijn nergens zeker van en dus proberen we iedereen te mobiliseren om mee te zoeken”, zegt Kockx.

Op termijn is er misschien een oplossing mogelijk dichtbij de huidige vijver op Linkeroever. Als deel van een masterplan voor de heraanleg van de Scheldeboorden van Linkeroever worden ook de omwonenden betrokken. Misschien kunnen zij aangeven dat ze de modelbootbouwers graag een permanente plek geven in de toekomst. Er zou alleszins veel plaats voor recreatie voorzien worden.

Beeldende kunst

De leden van KMYCA nemen hun vak erg serieus. Ze maken exacte kopieën van bestaande boten. Zo heeft Herman Kockx onder andere een identiek schaalmodel van de reddingsboot Plymouth, die op zee schepen in nood helpt. Ze kunnen er ook echt mee varen via afstandsbediening. Sommige van de miniatuurschepen zijn zeilboten die van echte windkracht gebruikmaken. Andere boten varen op elektriciteit en een deel zelfs op stoom.

“Ik zit er een beetje verveeld mee dat dit soort activiteiten onderschat wordt”, zegt voorzitter Frans Fierens. “Men noemt het een hobby. Maar onze mensen maken waarheidsgetrouwe modellen. Het is veeleer beeldende kunst dan zomaar een hobby. Het zijn geen mensen die met bootjes spelen. Ze kunnen net als een beeldhouwer gedreven dagen en dagen aan hun project werken.”

Modelbootbouwers moeten vijver op Linkeroever verlaten
De schoonheid van de boot telt bij internationale wedstrijden ook mee. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Wedstrijden

Er is vaak heel wat beweging op de vijver op Linkeroever, zegt Kockx. “Op zondag houden we wedstrijden die een paar uur duren. Dan leggen we met de boten een behendigheidsparcours af tussen boeien. Doorheen de week kunnen we de boten testen op het water. We hebben als organisatie tweehonderd leden. Vijftig daarvan zijn heel actief in de modelbootafdeling.”

Het blijft niet bij een lokale competitie. “We zouden normaal volgend jaar Nederlanders, Duitsers, Fransen en Engelsen bij ons ontvangen”, legt Kockx uit. “We hopen dus dat we zeker tot september 2022 hier mogen blijven.”

KMYCA bestaat al sinds 1905. Naast modellen van boten houden andere takken binnen de club zich bezig met een modelbouwtrein die echt rijdt over een modelspoor van 350 meter in het Rivierenhof. De meest recente bezigheid is de bouw van modelvrachtwagens die echt rijden. De club wil wel wat verjongen. Daarom kunnen kinderen tot 12 jaar gratis lid worden. Ze krijgen dan ondersteuning van ervaren leden, als ze een project willen opstarten.

www.kmyca.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio